Nederland derde bij Europese Jeugdkampioenschappen

GOTEBORG (Zweden) - Nederland is tijdens de Europese Jeugdkampioenschappen bakken derde geworden. Stefan van Lieshout nam dinsdagavond het in Zweedse Göteborg de beker in ontvangst. Hij zit op het ROC in Nijmegen en werkt bij Echte Bakker Lamers in Heesch/Oss.
attachment-001_food-image-BAK3395I01

GOTEBORG (Zweden) – Nederland is tijdens de Europese Jeugdkampioenschappen bakken derde geworden. Stefan van Lieshout nam dinsdagavond het in Zweedse Göteborg de beker in ontvangst. Hij zit op het ROC in Nijmegen en werkt bij Echte Bakker Lamers in Heesch/Oss.

Nederland moest Zwitserland en Oostenrijk als respectievelijk eerste en tweede voor laten gaan, maar versloeg bijvoorbeeld de Franse deelnemers. Marco Lenes die ook uitkwam namens Nederland is zesde geworden. Hij zit op de Vakschool Wageningen en werkt in het bedrijf van zijn ouders, Bakkerij Lenes in Heerenveen.
Zeilen
Broodkenners Hans Som en Richard Jansen begeleidde de twee jeugdige bakkers op hun internationale reis. Het thema van deze vakwedstrijd was zeilen. Richard Jansen was naast begeleider ook jurylid. De jury kende de originaliteitsprijs toe aan Denemarken.
De opdracht
Op de terugweg in de auto vertellen de beide broodkenners: ‘In vijf uur tijd moesten de jonge bakkers zowel een showstuk maken van brood of banket, 6 kilo bloem verwerken tot grootbrood (3 modellen), 60 harde broodjes maken – twee kilo bloem – in vier verschillende modellen, 60 producten van getoerd gerezen in vier modellen plus 60 brioche achtige producten, ook in vier modellen.’ Hans Som: ‘Van Lieshout en Lennes moesten alles ter plekke maken. Een behoorlijke kluif. Een goede planning is dan enorm belangrijk. Ze hebben echt naar vermogen gebakken.’ De twee deelnemers trainden acht weken lang elk weekend op het Graafschap College in Doetinchem.
UIB
De organisatie van de wedstrijd is in handen van het UIB, Union Internationale Boulangerie. Een internationaal samenwerkingsverband op bakkerijgebied tussen 29 landen.