'Nee tegen nieuwe eisen etikettering

BRUSSEL - De gezamenlijke Nederlandse voedingsmiddelensector, waar onder de NBOV, heeft de Nederlandse Europarlementariërs maandag opgeroepen te stemmen tegen vergaande eisen op het gebied van etikettering.
attachment-001_food-image-BAK7717I01

BRUSSEL – De gezamenlijke Nederlandse voedingsmiddelensector, waar onder de NBOV, heeft de Nederlandse Europarlementariërs maandag opgeroepen te stemmen tegen vergaande eisen op het gebied van etikettering.

In een brandbrief stelt die dat deze belemmerend werken en de consument er niet wijzer van wordt. Het Europees Parlement stemt op 19 april over nieuwe regels voor etiketten van levensmiddelen.

Ingewikkeld
Volgens de sector zijn de voorgestelde regels onnodig ingewikkeld en praktisch niet uitvoerbaar. De organisaties spreken zich onder meer uit tegen verplichte vermelding van het land van herkomst van voedingsmiddelen en ingrediënten. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat de consument er niet in is geïnteresseerd.

Vetzuren
Ook wordt volgens hen ten onrechte gedacht dat de herkomst van een product iets zegt over de kwaliteit, veiligheid of duurzaamheid van dat product. De verplichte etikettering van transvetten is volgens de voedingsmiddelen sector ‘niet zinvol’, omdat de inname van deze vetzuren in Nederland gedaald is tot een niveau waarbij geen negatieve gezondheidseffecten zullen optreden, aldus de sector.