Graanprijs naar recordhoogte

DEN HAAG - Volgens columnist Arnoud Wolff (hij is fondsbeheerder van Midlin, een van de fondsen van Teslin Capital Management) gaan de graanprijzen richting het hoogste punt in tien jaar. Dat stelt hij in het Financieele Dagblad van vrijdag 29 april.
attachment-001_food-image-BAK7775I01

DEN HAAG – Volgens columnist Arnoud Wolff (hij is fondsbeheerder van Midlin, een van de fondsen van Teslin Capital Management) gaan de graanprijzen richting het hoogste punt in tien jaar. Dat stelt hij in het Financieele Dagblad van vrijdag 29 april.

Als directe oorzaken noemt hij de droogtes in China, Rusland en Oekraïne, en de wateroverlast in Australië.
‘Terwijl het aanbod slinkt, neemt de vraag onverminderd toe doordat de gestaag groeiende groep welvarende Aziatische consumenten rijstmaaltijden verruilt voor duurdere, westerse eetgewoontes. En dat betekent vooral vlees op het menu. Voor een kilo vlees is meer dan vijf kilo graan als diervoeder nodig, dus explodeert de vraag naar graan. Deze discrepantie tussen vraag en aanbod leidt tot recordprijzen van landbouwgewassen.’

Volgens Wolff is de extreme top van de graanprijs uit 2008 gepasseerd. Oorzaak toen was de snel stijgende olieprijs. Boeren gingen massaal granen als biobrandstoffen verkopen. ‘Deze situatie lijkt zich te herhalen, nu een vat olie boven de $ 100 noteert’, aldus Wolff.