Bakkers zien brood in China

PEKING - De Chinese overheid stimuleert haar burgers wel om meer gezonde graanproducten te eten. Henny Fakkel (58) en Grace Wang (37) hadden een voorzienende blik toen ze jaren geleden hun brood- en banketbakkerij Euro Bakery in Peking opzetten.
attachment-001_food-image-BAK7943I01

PEKING –  De Chinese overheid stimuleert haar burgers om meer gezonde graanproducten te eten. Henny Fakkel (58) en Grace Wang (37) hadden een voorzienende blik toen ze jaren geleden hun brood- en banketbakkerij Euro Bakery in Peking opzetten.

Henny Fakkel (op de foto rechts in gesprek met Hans Som en Ad Overgaag) – die jarenlang in de Amsterdamse bakkerswereld en horeca werkte, onder andere bij Patisserie Kwekkeboom en Bakkerij Bartels, doet het met zijn onderneming goed in het noordoosten van Peking. ‘Op het gebied van brood gebeurden hier voorheen de gekste dingen’, laat hij De Telegraaf weten. ‘Je moest niet alleen heel veel geld neertellen als je een halfje bruin wilde kopen, maar soms was er ook karton meegebakken, om het brood een mooiere bruine kleur te geven.’

Hollandse leest

Henny Fakkel en Grace Wang, een Chinese die in Nederland studeerde, kwamen in 2005 op het idee een bakkerij op Hollandse leest in China te beginnen. Een jaar na het idee opende Euro Bakery al zijn deuren. In Peking waren plots de onbekende volkorenbroden, saucijzenbroodjes en bitterballen te koop.

In de moderne en naar Europese maatstaven ingerichte fabriek, worden anno 2011 ook – door zelfopgeleide Chinese bakkers – stroopwafels, meergranenbollen, rozijnenbrood en verder talloze soorten koek, cake en taart gemaakt. Wat je in Holland bij de dorpsbakker om de hoek kunt halen, wordt ook in het verre Peking gemaakt.