Tarwetekort VS drijft prijs op

CHICAGO - Handelaren verwachten een groeiend tekort aan tarwe in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de stijgende prijsnotering.
attachment-001_food-image-BAK8042I01

CHICAGO – Handelaren verwachten een groeiend tekort aan tarwe in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de stijgende prijsnotering.

De prijs voor een ton tarwe september 2012 stond vorige week vrijdag namelijk op 207 euro per ton. Dat is 30 euro meer dan de prijs voor levering in september dit jaar. Voor juli 2013 werd 213 euro per ton betaald op de termijnmarkt in Chicago.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw laat in het AGD weten dat de prijsstijging komt doordat de handelaren een tekort verwachten. ‘Het tarwe-areaal krimpt al meer dan tien jaar in de VS. Graantelers kunnen met maïs een beter saldo halen.’

De tarweopbrengst in Oost Europa is goed. Zowel Oekraïne als Roemenie verwachten een hogere opbrengst. Oekraïne oogst dit jaar 47 miljoen ton, 2 miljoen meer dan vorig jaar. Roemenie verwacht 8 miljoen ton tarwe te oogsten. Een stijging van 40 procent. De helft daarvan kan worden geëxporteerd is de verwachting.