Chocolade, gebak en koeken bieden echt troost

BRUSSEL - Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat chocolade troost biedt. Dat het effectief helpt, is nu wetenschappelijk bewezen. 'Ook van koekjes, gebak en chips worden we gelukkiger', beweert onderzoeker Lukas Van Oudenhove van de K.U.Leuven.
attachment-001_food-image-BAK8047I01

BRUSSEL – Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat chocolade troost biedt. Dat het effectief helpt, is nu wetenschappelijk bewezen. ‘Ook van koekjes, gebak en chips worden we gelukkiger’, beweert onderzoeker Lukas Van Oudenhove van de K.U.Leuven.

Van Oudenhove onderzocht samen met enkele Britse collega’s een groep proefpersonen met een gezond gewicht. Ze moesten twaalf uur vasten om vervolgens onder de MRI-scanner te gaan. Ondertussen lieten de vorsers hen klassieke muziek horen waarvan bewezen is dat deze depressieve emoties opwekt. Op hetzelfde moment dienden de personen ook naar foto’s van verdrietige mensen te kijken.

Proefpersoon
Daarna kregen bepaalde deelnemers een zoutoplossing zonder voedingswaarde toegediend via een sonde in de maag. Anderen kregen op dezelfde manier een vetzuuroplossing binnen. Opvallend genoeg voelden de proefpersonen die de vetzuuroplossing toegediend kregen zich minder verdrietig dan de deelnemers die de zoutoplossing kregen. Logischerwijs reageerden ze minder op de deprimerende beelden en muziek.

Ook de MRI-scans toonden aan dat vetzuren ervoor zorgen dat bepaalde zones in ons brein, verantwoordelijk voor het ontwikkelen van negatieve gevoelens, minder actief zijn.

Van Oudenhove benadrukt dat het gelukzalige effect na het eten van chocolade, gebak, chips of koekjes na een tijd weer verdwijnt. ‘De kans bestaat dat je jezelf erna opnieuw slecht voelt. Of misschien zelfs slechter’, klinkt het.