Bakker bespaart euro's met restwarmte ovens

GROOTEGAST – Bakker Weit Hamersma uit het Groningse Grootegast heeft eind 2009 met succes een warmteterugwininstallatie op het dak van zijn bakkerij laten plaatsen. 'De restwarmte van de ovens gebruik ik óók voor mijn eigen woning.
attachment-001_food-image-BAK7456I01

GROOTEGAST – Bakker Weit Hamersma uit het Groningse Grootegast heeft eind 2009 met succes een warmteterugwininstallatie op het dak van zijn bakkerij laten plaatsen. ‘De restwarmte van de ovens gebruik ik óók voor mijn eigen woning.’

De 47-jarige Hamersma zag het afgelopen jaar een langgekoesterde wens in vervulling gaan: een open verbinding tussen (banket)bakkerij en winkel. Het bouwproject kostte hem in totaal 200.000 euro, inclusief de aanschaf van een warmteterugwininstallatie, waardoor de radiatoren in de bakkerij overbodig werden. In een gemiddelde bakkerij kan mogelijk wel tot 60% energie verloren gaan uit ovens en tegelijkertijd moet de bakkerondernemer energie inkopen. Zonde van het geld, vond Hamersma.

De warmteterugwinning uit rookgassen zorgt nu voor de warmwatervoorziening van de bakkerijproductie, het huurappartement boven de bakkerij én Hamersma’s eigen woning, 25 meter verwijderd van de bakkerij. De gasrekening is hierdoor aanzienlijk lager.

Lees meer hierover in Bakkerswereld van 4 februari.