RCC: Geen volkoren in Blue Band Goede Start

ROTTERDAM - In Blue Band Goede Start zit géén volkoren. Dat stelt de Reclame Code Commissie. Unilever mag dat daarom niet in reclame beweren.
attachment-001_food-image-BAK7463I01

ROTTERDAM – In Blue Band Goede Start zit géén volkoren. Dat stelt de Reclame Code Commissie. Unilever mag dat daarom niet in reclame beweren

De Commissie wees er in de uitspraak op dat in Van Dale “volkoren-” wordt gedefinieerd als: “waaruit de zemelen niet verwijderd zijn” en “volkorenbrood” als: “brood waarin de gehele korrel, grof gemalen, verwerkt is”. Daar is volgens de Commissie bij Blue Band Goede Start! geen sprake van.

Unilever had er in een verweerschrift op gewezen dat Goede Start zich van gewoon witbrood onderscheidt door de toevoeging van vezels, eiwitten, ijzer en vitamine B1, B3 en tot het niveau zoals aanwezig in volkorenbrood. Het bedrijf stelt niet te claimen dat zijn brood identiek is aan of even gezond is als volkorenbrood.

Unilever gaf aan dat de aanwezigheid van de toegevoegde voedingsstoffen in Blue Band Goede Start brood een belangrijke eigenschap is die onder de aandacht van het publiek gebracht mag worden. Dat mag Unilever inderdaad doen, stelt de RCC, maar dus zonder de aanbeveling dat er "volkoren in zit".

Unilever ging in 2007 al eens in de fout met de claim op de margarine Blue Band Idee! Daarop werd de suggestie gewekt dat kinderen door het eten van Blue Band Idee! slimmer worden.

Lees ook
‘Blue Band brood niet gelijkwaardig aan volkorenbrood’
‘Verrijkt witbrood niet vergelijken met volkorenbrood’