nieuws

NBOV maant tot actie vóór einde ISDN

Strategie 1137

Als geen actie wordt ondernomen, is een kwart van het MKB in Nederland vanaf 1 september 2019 telefonisch niet langer bereikbaar. Daardoor zijn pinapparaat, alarminstallatie, fax, intercom of lift niet langer bruikbaar. KPN beëindigt op die datum alle dienstverlening rondom ISDN1-ISDN2- en PSTN-meervoudige aansluitingen. De NBOV adviseert haar leden om tijdig over te stappen.

NBOV maant tot actie vóór einde ISDN
Foto: Jan Willem Schouten

Bakkers die nu nog gebruik maken van een pinapparaat en telefoon aangesloten op het ISDN-netwerk en niet voor 1 september zorgen voor een alternatief, hebben vanaf die datum een probleem. De NBOV adviseert haar leden daarom om bij hun huidige provider na te gaan of, en voor welke diensten, zij gebruikmaken van ISDN. ‘Als dit het geval is, is het verstandig om tijdig – ruim voor de ISDN-beëindigingsdatum van 1 september 2019 – advies in te winnen en over te stappen naar een andere oplossing’, zegt Martijn Verkerk van de NBOV. ‘Hierbij moet er ook rekening mee worden gehouden dat naast de telefoonlijn bijvoorbeeld ook alarminstallaties of faxen die via ISDN communiceren, niet meer zullen werken.’ Na 1 september heeft een ondernemer in beginsel alleen de mogelijkheid om bereikbaar te zijn via een mobiele aansluiting of Voice over IP (internetbellen).

Niet meer van deze tijd

Telefonie via ISDN wordt door KPN met dwang uitgefaseerd. ISDN is niet meer van deze tijd, door de gedateerde beperkingen qua opties, de antieke prijsstelling en het feit dat ze vrijwel uitsluitend door de voormalig staatsmonopolist wordt geleverd. Ook andere providers maken voor ISDN gebruik van dit KPN-netwerk. Daarom manen alle telecombedrijven ondernemers tot actie, ook al duurt het nog even voordat het september 2019 is. ‘We zijn al meer dan een jaar bezig om onze klanten die nog gebruik maken van ISDN over te zetten op VoIP-telefonie, het meest voor de hand liggende alternatief. Omdat we daadwerkelijk bij elke klant langs moeten, is dit nou eenmaal een enorme klus waar logischerwijs heel veel tijd in gaat zitten’, zegt Kevin van der Lindt, van telecomleverancier Belcentrale.

Uitstellen tot het laatste moment

Toch is nog lang niet iedereen over. ‘Schrikbarend veel ondernemers maken nog gebruik van ISDN’, zegt Jurgen Welbergen van Tele2. Volgens Tele2 gaat het naar schatting om circa 50.000 bedrijven. Veel ondernemers onderschatten de ernst van de situatie, denkt ook Van der Lindt. ‘We merken dat heel veel ondernemers totaal geen idee hebben van hoe afhankelijk ze zijn van de oude infrastructuur. We vrezen dat er met de uitfasering van ISDN hetzelfde gebeurt als bij de invoering van privacywet AVG: uitstellen tot het laatste moment. Maar als iedereen tot het laatste moment wacht, ontstaan er logischerwijs grote problemen.’

Naast de moeilijkheden die kunnen ontstaan, is het financieel ook niet erg slim, zegt Welbergen: ‘Een ISDN2-lijn kost 36 euro per maand exclusief belkosten, terwijl er all-in alternatieven voor 13,95 euro per maand per gebruiker zijn. Ondernemers kunnen 30 tot 80 procent besparen.’

‘Stap tijdig over’

De NBOV onderschrijft de alarmerende oproep van de telecombedrijven en roept haar leden op om tijdig over te stappen en in actie te komen als de huidige provider daartoe aandringt. Op dit moment zijn de providers namelijk regio voor regio aan het benaderen over het omzetten van ISDN naar Voice over IP. Hoewel de NBOV verwacht dat veel leden hiermee te maken hebben, valt het aantal vragen in verhouding tot het aantal leden mee. De NBOV wil zich daarom de komende tijd proactief opstellen richting de aangesloten bakkers. ‘We gaan onze leden de komende periode ook informeren over deze stopzetting om zoveel mogelijk ondernemers daarvan op de hoogte te brengen’, kondigt Verkerk aan.

Reageer op dit artikel