nieuws

Finse industriële bakker Fazer introduceert Krekelbrood

Strategie 1167

Fazer, een toonaangevende bakkerij in Finland met vier industriële bakkerijen, vijftien Fazer-bakkerijen en veertig in-store bakkerijen, introduceert vandaag, vrijdag 24 november, Krekelbrood.

Finse industriële bakker Fazer introduceert Krekelbrood
Markus Hellström, managing director van Fazer Bakery Finland, twitterde vrijdag 24 november om 8.00 uur een selfie vanuit één van de in-store bakkerijen van Fazer waar de Finse bakkerij het Krekelbrood introduceert. Foto: @mhellstr / Twitter

Het handgebakken brood, waaraan meel gemaakt van krekels is toegevoegd, wordt onder de naam Fazer Sirkkaleipä verkocht bij in-store bakkerijen in elf Finse supermarkten.

Knapperig deeg

De krekels in Fazer Sirkkaleipä worden gedroogd en gemalen tot poeder dat aan bloem wordt toegevoegd. Eén Krekelbrood bevat meel van 70 huiskrekels. ‘Krekels zijn licht; ze vormen 3 procent van het gewicht van het brood’, aldus de producent. ‘Leidend in onze bakkerijproducten is altijd een uitstekende smaak. We hebben een knapperig deeg gemaakt om de smaak te verbeteren en het mondgevoel te vergroten’, zegt Juhani Sibakov, hoofd innovatie van Fazer Bakery Finland. ‘Het resultaat is heerlijk en voedzaam. Krekelbrood is een goede bron van eiwitten. Insecten bevatten ook goede vetzuren, calcium, ijzer en vitamine B12.’

Belangrijk ingrediënt

Volgens Sibakov wijst alles erop dat insecten in de toekomst een belangrijk ingrediënt worden in voedsel, ook in de westerse wereld. ‘De mensheid heeft nieuwe en duurzame voedingsbronnen nodig. Volgens onderzoek onder inwoners van alle Scandinavische landen hebben Finnen de meest positieve houding tegenover insecten. We kijken ernaar uit om te zien hoe ons nieuw brood wordt ontvangen’, aldus het hoofd innovatie.

Voorhoede

Fazer, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1891, heeft met het product een wereldprimeur. Markus Hellström, managing director van Fazer Bakery Finland, is hier enthousiast over: ‘We wilden ons in de voorhoede van de voedselrevolutie bevinden. Fazer wil de groei in de broodcategorie stimuleren met handgemaakt ambachtelijk brood, ook in de toekomst. In de Fazer in-store bakkerijen kunnen we gemakkelijk verschillende soorten innovatieve broden bakken en testen. Fazer Sirkkaleipä (Fazer Krekelbrood) is daar een goed voorbeeld van.’

Verbod ingetrokken

Het gebruik van insecten voor voeding is volgens Fazer ‘een belangrijk wereldwijd fenomeen dat binnenkort ook in Finland zal landen’. Sinds afgelopen zomer heeft het bedrijf, dat sterk is vertegenwoordigd in de Oostzeeregio met bakkerijen in Finland, Zweden, Rusland en de Baltische staten, het Krekelbrood ontwikkeld om het op te nemen in het assortiment van zijn in-store bakkerijen. De introductie kwam in een stroomversnelling toen Finland op 1 november 2017 onverwacht het verbod op het verkopen van insecten als voedsel introk.

Detailhandel

Volgens een enquête over brood in Finland zijn goede smaak, versheid en binnenlandse herkomst de belangrijkste criteria voor broodaankopen door inwoners van het Scandinavische land. ‘Van Finnen is bekend dat ze bereid zijn om nieuwe dingen te proberen, en het Fazer Krekelrood is een gemakkelijke manier om een ​​gevoel van voedsel van de toekomst te krijgen’, vervolgt Hellström. ‘Ook de detailhandel meldde meteen dat ze het in hun assortiment zou opnemen.’

In fasen naar de markt

Momenteel is er niet genoeg krekelmeel beschikbaar voor nationale verkoop. Fazer brengt de innovatie derhalve in fasen naar de markt. Het doel is dat Fazer Krekelbrood beschikbaar komt in alle 47 Fazer in-store bakkerijen.

Groenten en zaden

Het Krekelbrood niet het enige innovatieve product van Fazer Bakery, waarin meel wordt vervangen door voedzame grondstoffen. Dezelfde filosofie is van toepassing op Fazer Juyerleipä en Fazer Siemenleipä, waarin een derde van het meel werd vervangen door respectievelijk meel van groenten en meel van zaden.

Foto's

Reageer op dit artikel