nieuws

Greyston Bakery op Dutch Design Week

Strategie 820

De Greyston Bakery uit New York is vrijdag 27 oktober aanwezig op de Dutch Design Week in Eindhoven. Vertegenwoordigers van de sociale onderneming zullen hier toelichten hoe de aanpak van het bedrijf de levens van mensen ingrijpend heeft veranderd.

Greyston Bakery op Dutch Design Week
Greyston Bakery helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Foto: site Greyston Bakery

Onlangs werd bekend dat Greyston, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt, in 2020 een vestiging opent in Amsterdam.

Lees ook: Radicaal-sociale Greyston in 2019 naar Amsterdam

Greyston-medewerkers Dion Drew en Sunitha Malieckal zullen Greyston Bakery vrijdagavond 27 oktober presenteren tijdens het Brabant DC Networking diner in het Klokgebouw in Eindhoven.

Ook de Start Foundation, een onafhankelijk maatschappelijke investeerder die geld steekt in de komst van Greyston naar Amsterdam, is hierbij aanwezig. Dit om de samenwerking tussen de twee partners en hun streven naar sociale rechtvaardigheid te onderstrepen.

Duizenden baankansen

Greyston opent in 2020 een vestiging in Amsterdam. In aanloop hiernaar starten Greyston en Start Foundation samen een aantal pilots, om het ‘opendeurinhuurbeleid’ van Greyston aan te passen aan de Europese en Nederlandse omstandigheden.

Het ‘Europese Open Hiring™-model’ moet gereed zijn op het moment dat de vestiging in Amsterdam opengaat. De partners verwachten in 2020 zo’n zestig banen te hebben gecreëerd en ruim tweehonderd trainingen. In 2030 moeten dit hebben geresulteerd in duizenden baankansen bij talloze bedrijven.

 Open Hiring™-principe

Greyston Bakery, dat wereldwijd producten levert aan onder meer Ben & Jerry’s, Delta Airlines en Whole Foods,  wil iedereen de kans bieden om te werken, ongeacht zijn of haar opleiding, werkgeschiedenis of eventuele problemen in het verleden (denk bijvoorbeeld aan drugsgebruik). Het model van Greyston Bakery is daarom gestoeld op het zogeheten Open Hiring™-principe. Dit is de meest radicale vorm van anoniem solliciteren ter wereld.

Iedereen die een baan wil, kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is, krijgt de volgende persoon op de wachtlijst een plek aangeboden. Er worden geen vragen gesteld over verleden of gaten in het CV van de nieuwe werknemers.

De winst van het bedrijf gaat naar de non-profit-Greyston Foundation, die onder meer zorgt voor kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg en opleidingen voor mensen met lage inkomens in de stad Yonkers in New York.

De doelstelling van Greyston is om het Open Hiring™-concept wereldwijd uit te rollen.

In de VPRO-documentaire Tegenlicht (2016) over de ‘nieuwe deeleconomie’ werd Greyston-medewerker Dion Drew geportretteerd.

 

Reageer op dit artikel