blog

Volkorenbroodtest

Strategie

Volkorenbroodtest

In juli werd de uitkomst van het Consumentenbond-onderzoek naar volkorenbrood gepubliceerd. Op dit onderzoek viel veel aan te merken.

Zo werd het onderzoek uitgevoerd door een smaakpanel van 40 mensen. Op een totale bevolking van 17,1 miljoen
Nederlanders is dat niet erg representatief. Bovendien is smaak ook niet echt objectiveerbaar. Dat verschilt volgens mij van persoon tot persoon.

Verder werd bijvoorbeeld ook etikettering beoordeeld, maar hoe kun je dat nu beoordelen als een gedeelte van de Nederlandse bakkers volkorenbrood zonder etiket mag verkopen?

Kortom, er viel nogal wat op af te dingen. De Consumentenbond kan en moet beter haar werk doen en hogere criteria aan haar eigen onderzoek stellen.

Door het Warenwetbesluit is het in de basis namelijk wel mogelijk om een goede objectieve test uit te voeren op volkorenbrood. Door dat besluit is namelijk veel vastgelegd over de inhoud en samenstelling van die broodsoort. Ook het zoutgehalte kan prima objectief worden vastgesteld.

Ik pleit er daarom voor dat de Consumentenbond zich houdt aan het uitvoeren van objectieve testen. Het liefst niet alleen op volkorenbrood, maar ook op andere broodsoorten, zoals meergranenbrood, speltbrood et cetera.
Daarvoor dienen dan wel eerst definities van deze broodsoorten in het Warenwetbesluit te worden opgenomen.

Ik wens iedereen een mooie nazomer toe en hoop dat we snel kunnen komen tot een level playing field voor de populairste broodsoorten.

Reageer op dit artikel