blog

Kleine zaken en grote problemen

Strategie

Kleine zaken en grote problemen

Medio september stond groot in de krant dat de winkeliers van Nederland in grote verwarring zijn. Hoe moeten zij nu aan de slag gaan met hun pos-materiaal in de winkels en hun (eventuele) etalages met het oog op de november/decemberperiode? En dan in het bijzonder: met Zwarte Piet?

Dit (b)lijkt voor veel mensen een dilemma te zijn. Immers, niet alle consumenten reageren hetzelfde op de assistent van de goedheiligman. Dus buigen allerlei reclamemensen zich over de vraag hoe zij dit probleem zo galant mogelijk kunnen oplossen zonder de verschillende kampen (consumenten) voor het hoofd te stoten.

En dat is beslist geen kleinigheid voor die reclamemensen. Denk maar eens aan de voorraad reclamemateriaal op zolder bij supermarkten en winkels. Voldoet dat nog aan de nieuwe standaard? Wat die ook mag zijn? En hoe zit het eigenlijk met het pakpapier? Dus zal er vermoedelijk veel nieuw materiaal besteld gaan worden. Dat is een mooie stimulans voor de reclamebedrijven en verpakkingsbranche. Die orders leveren lekkere omzet en dito marge op. Een echte stimulans voor de Nederlandse economie hoor ik een ieder zeggen.

Toch is dat klein bier in vergelijking met de impuls die de Nieuwe Nederlanders aan de Nederlandse economie geven. Door de problematiek in Syrië is Europa sinds deze zomer geconfronteerd met een grote hoeveelheid vluchtelingen die voor een (korte of langere) tijd asiel aanvroegen in Nederland. Weliswaar een stuk minder dan in 1914 (toen Nederland te maken kreeg met ruim 1 miljoen Belgische vluchtelingen), maar toch bijna een gemiddeld voetbalstadion vol. En al die mensen moeten slapen, eten, taalles volgen et cetera. Kortom: van de 600.000 werklozen kunnen er door de komst van deze Nieuwe Nederlanders vast wel weer een behoorlijk aantal aan het werk gaan.

Ik wens de reclamemensen en ondernemers ‘the best of both worlds’ toe voor december. Maak de Nieuwe Nederlanders leidend in de decembermaand in de winkels. En verzin acties waardoor een gedeelte van de omzet van die maand gedoneerd wordt aan de organisaties die zorgen voor de opvang en integratie van deze Nieuwe Nederlanders.

Reageer op dit artikel