blog

Blijf scherp

Strategie

Blijf scherp

Sinds het begin van mijn onderneming zitten wij in een flow. Elk jaar groei en de kosten worden steeds beter in de hand gehouden. Door steeds efficiënter te werken, lukt het ook nog steeds om meer te produceren zonder daar extra personeel voor te hoeven aannemen.

In het voorjaar kwamen we tot de conclusie dat er eigenlijk wel ruimte was voor nog meer productie. Onze omzet naar het derde kanaal is ongeveer 12%, daarvoor zijn wij nog nooit de deur uitgegaan. Al deze bedrijven kwamen bij ons. Nu moest het na de zomer dan toch maar eens gaan gebeuren, maar vlak voor de zomer kwam daar al verandering in. Twee bedrijven hadden interesse in ons brood, een paar weken later was het rond en is onze capaciteit aardig naar het maximum gegroeid.

Zwolle zit ook in een flow. De plaatselijke voetbalclub speelt voor het eerst Europees voetbal, bij zowel het volleybal als het basketbal doen we in de top mee. Grote winkelketens trekken naar de stad. Het museum verbouwt en trekt in plaats van  66.000 bezoekers in 2012 ruim 225.000 bezoekers in 2013. De winkelleegstand in Zwolle is lager dan het landelijke gemiddelde en de huizenprijzen stijgen hier alweer een tijdje. Daarnaast behoort de regio ook nog eens bij de topeconomieën van Nederland.

Deze flow merk je constant, als je onderhandelt met afnemers of aan het brainstormen bent over nieuwe ontwikkelingen.

Ondanks dat alles in Zwolle momenteel lijkt te lukken, is het niet altijd zo rooskleurig. In Zwolle zijn ook bedrijven failliet gegaan en dat gebeurt nog steeds. Daarom blijf ik ontzettend scherp op onze cijfers. Ik vergelijk wekelijks de omzetten met die van de jaren daarvoor en maandelijks de kosten met die van de jaren daarvoor. Je kunt als bedrijf nog zo goed gaan, of als regio nog zo sterk zijn, maar je zult je cijfers moeten kennen. Ik hoor nog zo vaak dat een groot aantal ondernemers alleen maar naar de kwartaalcijfers kijkt als die bij de boekhouder wegkomen. Dus na ongeveer vier à vijf maanden weten ze wat ze dat kwartaal hebben gedaan. Hoe kan je dan ooit je kosten in de gaten houden? Als je omzet met 10% groeit maar je kosten met 20% en je daar pas na een kwartaal achterkomt, heb je wel een groot probleem. Een dag op kantoor levert soms meer op dan een dag in de productie.

Reageer op dit artikel