nieuws

Verpakkingsbeurs Empack 2020 gaat voor ‘Zero Waste’

Nieuws

Verpakkingsbeurs Empack, die op 31 maart, 1 en 2 april 2020 plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht, gaat zich volledig richten op duurzaamheid. Zero Waste is de boodschap, die beursorganisator Easyfairs aan de vooravond van World Clean Up-day bekendmaakt.

Verpakkingsbeurs Empack 2020 gaat voor ‘Zero Waste’
De beurs is op 31 maart en 1 en 2 april 2020. Foto: Empack

Empack is de Nederlandse verpakkingsbeurs die jaarlijks wordt bezocht door het MKB en de grote multinationals die Nederland rijk is. Het verkleinen van de milieu-impact van verpakkingen is een hot issue.

Volgens de organisatie is er met verpakkingen zeer veel winst te behalen om de milieu-doelstellingen te bereiken.
Na de grote bedrijven als Unilever, P&G, Coca-Cola nemen ook steeds meer nationale bedrijven duurzaamheidsdoelstellingen op in hun missie en dat zorgt voor een andere mindset. Het brengt andere motivaties mee bij de inkoop van verpakkingsmateriaal en de ontwikkeling van verpakkingsmachines.

Alles draait om duurzaamheid

Deelnemers van Empack zijn daar al ruimschoots mee bezig, binnen de industrie draait tegenwoordig zowat alles om duurzaamheid, laat de beursorganisatie weten. Dat is een positieve ontwikkeling en er worden goede stappen gezet, maar verderop in de keten is nog veel winst te behalen.

Kennis oplijnen in de keten

Het is aan Empack, als onafhankelijk platform, om ervoor te zorgen dat de kennis in de Nederlandse verpakkingsindustrie verder opgelijnd wordt, zodat maximale effort wordt geboden om de capaciteit en het draagvlak binnen duurzaamheid in een stroomversnelling te laten gaan. ‘Daar moeten we onszelf niet in vergeten, ‘Zero waste’ is het ideaalbeeld waar Empack 2020 naar streeft. Om dit te bereiken wordt het huidige evenement onder de loep genomen’, zegt Michelle van Helvoirt, Marketing Event Manager van Empack.

Uitdagen tot duurzame pilots

‘Uiteraard kijken we ook kritisch naar onze aanpak: welke zaken kunnen wij zelf verduurzamen? We dagen onszelf en onze deelnemers uit te participeren en bijvoorbeeld duurzame pilots in de kijker te zetten. We willen aanjager zijn en dat doen we door zelf in actie te komen. Er wordt veel gesproken over duurzaamheid, maar de tijd van afwachten is voorbij. Als vakbeursorganisatie willen we dat doen door zo min mogelijk afval te genereren en tegelijkertijd een goed alternatief te bieden voor het afval dat alsnog ontstaat.’

World Clean Up Day

Van Helvoirt: We komen niet alleen in actie tijdens Empack 2020. We steken op 21 september 2019 de handen uit de mouwen tijdens de World Clean Up Day. Tijdens de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar krijgt de planeet, samen met ruim 160 landen, een grote schoonmaakbeurt. Door het hele land wordt zwerfafval opgeruimd, waardoor er waardevolle informatie verzameld wordt over het soort afval dat in ons milieu belandt. Dat inzicht is van enorm toegevoegde waarde voor de overheid en het bedrijfsleven om te kunnen werken aan oplossingen.’

Het team van Empack sluit zich aan bij de opruimactie van Empack 2020 exposant Oerlemans Plastics om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken.

Over Empack 2020

Empack is het jaarlijkse platform waar zowel verpakkingsleveranciers als afnemers aanwezig zijn. Dat maakt van Empack een belangrijke gelegenheid om direct in contact te treden met de totale verpakkingsindustrie, in drie dagen tijd.

Op 31 maart, 1 en 2 april 2020 opent beursorganisator Easyfairs haar deuren in Jaarbeurs Utrecht om de Nederlandse verpakkingsindustrie te ontvangen.

Reageer op dit artikel