nieuws

Meer loon bij koek- en snoepfabrieken

Nieuws

Medewerkers van koek- en snoepfabrieken hebben ingestemd met het loonbod van hun werkgevers. Dat meldt FNV Voedingsindustrie. De vakbond gaf wel aan dat er sprake was van een uiterst krappe meerderheid.

Meer loon bij koek- en snoepfabrieken
Foto: Shuttershock

Met terugwerkende kracht tot begin dit jaar worden de lonen verhoogd met 3 procent, en nog eens 2,5 procent op 1 januari 2020.

Flexwerk terug dringen

FNV Voedingsindustrie heeft daarnaast tal van betere afspraken gemaakt over andere onderwerpen, zoals een pilot om flexwerk terug te dringen. Door werkgevers voorgestelde verslechteringen zijn tegengehouden. Ook zijn er afspraken over duurzame inzetbaarheid en komt er een ruimere regeling voor het vervoegd stoppen met werken. Medewerkers krijgen vanaf acht jaar voor de AOW-datum de mogelijkheid om 80 procent te gaan werken met behoud van 90 procent salaris en 100 procent pensioenopbouw, dat was eerder zeven jaar.

Ploegendiensten

In plaats van een wirwar aan bestaande afspraken, komt er één afbouwregeling voor de ploegentoeslag als medewerkers wisselen van een drieploegendienst naar een tweeploegendienst, of juist naar dagdiensten gaan. In die gevallen wordt het verschil tussen de oude en de nieuwe toeslag in stapjes afgebouwd, die uitgebreider is dan voorheen.

De cao Zoetwaren geldt voor ongeveer 9000 directe medewerkers van snoep-, koek- en chocoladefabrikanten.

Reageer op dit artikel