nieuws

Bakkerijmuseum Medemblik ontvangt kwart miljoen van BankGiro Loterij

Nieuws 819

Het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik krijgt in dit Rembrandtjaar 250.000 euro van de BankGiro Loterij. Het is een van de instellingen in Noord-Holland die samen 12 miljoen krijgen te verdelen, bij elkaar gebracht door de deelnemers van de loterij.

Bakkerijmuseum Medemblik ontvangt kwart miljoen van BankGiro Loterij
Museumdirecteur Jacco Spil van De Oude Bakkerij uit Medemblik ontvangt een schenking van 250.000 euro uit handen van Chantal Janzen. Foto: Roy Beusker

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij is een ware publiekstrekker in Medemblik. Het museum wordt steeds populairder en kan de groei in bezoekersaantallen fysiek niet meer aan. Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij van 250.000 euro kan het buurpand worden aangekocht.

Dit zorgt voor een uitbreiding van de publieksruimte, een logische routing voor het publiek en de mogelijkheid voor een expositie- en workshopruimte. Tenslotte zorgt een lift voor betere fysieke toegankelijkheid. Dankzij deze bijdrage kan het museum de toekomst met vertrouwen tegemoetzien.

De BankGiro Loterij maakte de gift dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala.

Culturele partners in Noord-Holland

Naast de bijzondere schenkingen aan Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik, EYE Filmmuseum, Museum het Dolhuys en het Rijkmuseum ontvingen in Noord-Holland ook het Amsterdam Museum, de Anne Frank Stichting, Beeld en Geluid, Cobra Museum, Het Concertgebouw, Foam, Hermitage Amsterdam, Joods Historisch Museum, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, de Nieuwe Kerk, NEMO, Het Scheepvaartmuseum, Singer Laren, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Gogh Museum en het Zuiderzeemuseum een bijdrage.

Grootste bedrag naar Rembrandt

Onder meer vaste partners het Mauritshuis en het Rijksmuseum ontvangen een extra bijdrage van ruim 1 miljoen euro voor het Rembrandtjaar. Het 350ste sterfjaar (1669) van Rembrandt vormt de aanleiding voor het Mauritshuis, het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en de Lakenhal om de handen ineen te slaan en dit jaar om te dopen tot het Rembrandtjaar.

Naast het organiseren van tentoonstellingen is het doel van de musea met verschillende activiteiten de bekendheid van de persoon Rembrandt, zijn werk en zijn betekenis voor Nederland, vergroten. De BankGiro Loterij draagt bij aan het Rembrandtjaar met een schenking van 1.035.000 euro.

Grootste financiële injectie voor culturele sector

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Reageer op dit artikel