nieuws

Nederlandse quinoa komt goed van het land

Nieuws 621

Nederlandse quinoa komt goed van het land
Het gewas komt nu van het land. Foto: Dutch Quinoa Group

Het oogsten van de Nederlandse quinoa is begonnen. Maandag kwam in Bladel de eerste 8500 kilo quinoa van het vier hectare grote perceel. ‘Een goede opbrengst, beter dan verwacht gezien de weersomstandigheden’, vertelt Rens Kuijten van Dutch Quinoa Group die de Nederlandse quinoaketen vijf jaar geleden opzette.

Op de akker van teler jan Aarts in Bladel stond Dutches, een van de nieuwste rassen van Wageningen University waarmee Dutch Quinoa Group in de ontwikkeling samenwerkt. ‘De quinoa planten hebben zich ondanks de extreme hitte en droogte goed kunnen handhaven en ook in toekomstige extreme weersomstandigheden goed kunnen gedijen’, constateert Kuijten.

Toch valt de opbrengst dit jaar lager uit dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. De opbrengst bedroeg toen ruim meer dan 2000 kilo per hectare. Vorig jaar kwam er rond 300 ton van de akkers, dit jaar wordt dit volgens Kuijten 10 tot 20 procent minder. ‘De oorzaak is de droogte en hitte, maar ook het natte voorjaar. De quinoa is later gezaaid en kende daardoor een korter groeiseizoen en lagere opbrengst.’

Resultaten leerzame bevestiging

De resultaten van dit oogstjaar vormen een leerzame bevestiging van een extreem groeiseizoen en een bewijs van quinoa als onderdeel van een toekomstbestendig voedselsysteem. ‘Het is een sterk droogtetolerant gewas dat minder beregening dan mais, bieten of aardappelen nodig heeft’.

Dutches dat de DQG samen met WUR ontwikkelde, is een zoet quinoaras. ‘Het is niet gepolijst, dus echt volkoren met een schilletje dat een hoog vezelgehalte en een goede smaak en bite heeft’. Het gewas is geschikt voor verwerking tot bijzondere bakkerijproducten zoals bakmixen met meel, vlokken en zaden van quinoa. De producten van DQG zijn onder het merk Lola Quinoa bij Albert Heijn, Deen en Ekoplaza verkrijgbaar.

Meer oogsten volgen

Ook de rode quinoa-variant komt nu van een eerste oogst. ‘Deze variant, die we eveneens met WUR ontwikkelden, is vanwege de rode kleur geschikt voor bijzondere bakkerijproducten. Functionele eigenschappen zijn nog in onderzoek, maar we zien al dat rode quinoa meer vezel en eiwit dan de witte bevat.’

De komende dagen komt het gewas van meer percelen elders in het land. Dan volgen Bergeijk, Randwijk, Angeren, Lelystad, Goudswaard en West- en Middenbeemster. Rens Kuijten: ‘We zijn dit jaar met 35 telers actief. Dit zijn er nu wat minder omdat we voldoende voorraad hebben. In 2019 willen we weer met meer akkerbouwers samenwerken om ons areaal uit te breiden. Quinoa kent nu een wachtlijst en is klaar om de capaciteit en de markt verder te laten groeien.’

Vijftien procent marktgroei

Het gewas kent met een jaarlijkse 15 procent marktgroei een toenemend aantal gebruikers volgens Kuijten. Het sourcen van lokaal geteelde quinoa past in een duurzame werkwijze, maar ook in het werken met een product van een goede kwaliteit en voedingswaarde.

Dutch Quinoa Group ging vijf jaar geleden met 13 telers met een Nederlandse quinoaketen van start. Een jaar later werd de eerste 60 ton Nederlandse quinoa geoogst, terwijl vorig jaar zo’n 300 ton de combine in ging. Het gewas is door het groeiende aanbod en lokale sourcing goed beschikbaar. Ook de prijzen zijn op een acceptabel en constant niveau.

Internationaal

Het ras Dutches presteert internationaal eveneens goed en biedt een kans om quinoa wereldwijd beschikbaar te maken. Dutches is een stap vooruit in ras, opbrengst en kwaliteit. Het gewas laat inmiddels resultaten boven verwachting zien in teeltprojecten met partners in onder meer Denemarken, Spanje, Letland, UK, Nieuw Zeeland, Zuid-Amerika, de VS  en Afrika.

Reageer op dit artikel