nieuws

Inschrijving Tour de Bakker op dreef – eerste Baketainers rond kerst op weg

Nieuws 923

De inschrijving voor Tour de Bakker loopt goed. Momenteel heeft de organisatie ruim 90 deelnemers uit de bakkerij en de toeleverende industrie genoteerd. ‘Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat het zo vroeg zo goed op gang komt’, zegt organisator Harry van den Besselaar enthousiast. ‘Er zitten ook veel andere deelnemers bij dan eerdere jaren, dat wilden we graag.’ Van den Besselaar streeft naar 175 deelnemers.

Inschrijving Tour de Bakker op dreef – eerste Baketainers rond kerst op weg
Eric van Otten (staand 2e v rechts) sprak meerdere overheidsdelegaties om de Baketainer weg te zetten in arme gebieden. Foto: Van Otten

Tour de Bakker is een netwerkfietstocht waarbij tegelijkertijd het goede doel wordt gesteund: The Breadhouse, dat met het project Baketainer is gestart. Dit is een nieuwe manier om voor dagelijks brood te zorgen in noodgebieden in de wereld. In een zeecontainer is een compleet geoutilleerde bakkerij ingericht, die overal waar dat nodig is kan worden neergezet.

Baketainers naar Senegal en Sierra Leone

Bakker Eric van Otten uit Enter is een van de drijvende krachten achter de Baketainer; hij is net terug van een reis uit Senegal en Sierra Leone, waar hij sprak met ministers van verschillende departementen. Er zijn samenwerkingen met deze twee overheden ondertekend om de mobiele bakkerijen naar beide landen te krijgen. Ook wordt gesproken over manieren om energie op te wekken en aan schoon water te komen, dat gebeurt in samenwerking met de TU Delft en Wageningen Universiteit (WUR). ‘Het gaat ook over de agri-sector en het onderwijs; deze landen hebben zelf geen goede bakgranen, daar hebben we het met de WUR over.’

Voor de kerst

Van Otten hoopt dat er voor de kerst in beide landen één Baketainer staat. ‘We willen eerst een goede pilot draaien zodat we kunnen onderzoeken waar we tegenaan lopen. De overheden zelf willen er wel meer, maar we willen eerst lering trekken van de eerste Baketainers. Bovendien is het prijzig om een Baketainer te plaatsen, we hopen de subsidie rond te krijgen voor elk land één, die subsidie komt vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als de landen er zelf meer willen, kunnen ze gebruik maken van andere subsidiemogelijkheden, zoals de Wereldbank. Sierra Leone wil het liefst bij elke school een Baketainer plaatsen, zodat de leerlingen elke dag te eten hebben. Nu eten ze soms drie dagen niet.’

Het geld dat de bakkers in Nederland ophalen voor het goede doel, onder meer via Tour de Bakker, is erg welkom zegt Van Otten. ‘Elke euro helpt, er is nog echt armoede in die landen. En als je de container hebt neergezet, ben je er nog niet. Er komen installatiekosten bij, maar ook is training heel hard nodig. De mensen daar weten nauwelijks hoe ze moeten bakken.’

Nieuwe deelnemers

Omdat het deelnemersveld van de Tour al enkele jaren redelijk stabiel is, heeft Van den Besselaar het op zich genomen nieuwe deelnemers te werven. ‘Dat is ook interessant voor het netwerken, dan ontmoet je ook weer andere bakkers en andere mensen uit de bakkerij, dat maakt het leuk’, aldus Van den Besselaar. Hij streeft naar 175 deelnemers. ‘Meer mag ook, maar ik vind het al heel mooi als dit  lukt.’

Om meer deelnemers te werven riep Van den Besselaar onder meer de #stastilchallenge in het leven.

De Tour-info

De Tour vindt plaats op dinsdag 11 september 2018. Er is de mogelijkheid deel te nemen met MTB-, Tour of Stadsfiets  of aan een wandeltocht van 5 kilometer door de Drunense duinen. De Stadsfietsers zullen onderweg een bezoekje brengen aan Benier Kaak.

Reageer op dit artikel