nieuws

Aanduiding volkoren voor bakkerswaren gewijzigd

Nieuws 2207

De regels voor de aanduiding ‘volkoren’ op verpakkingen van bakkerswaren anders dan brood zijn veranderd. De NVWA heeft in samenspraak met de betrokken (bakkerij)branches hierover gediscussieerd en een nieuwe afspraak gemaakt.

Aanduiding volkoren voor bakkerswaren gewijzigd

In het Warenwetbesluit Meel en brood staat dat de bakkers bij brood en meel de term ‘volkoren’ mogen gebruiken als het van 100 procent volkorenmeel is gemaakt. Voor andere bakkerijproducten is de term ‘volkoren’ niet vastgelegd in de wet. Bij deze producten is dan vaak een deel van de bloem vervangen door volkorenmeel.

Percentage volkoren moet worden vermeld

Van de NVWA mag een deel volkorenmeel worden vervangen door bloem, op voorwaarde dat op het etiket staat welk percentage van het meel ook echt volkoren is. Het vervangende of aanvullende ingrediënt van volkorenmeel  moet worden vermeld in de buurt van de zogenaamde warenwettelijke benaming. Dit kan op het etiket of voor producten die niet geëtiketteerd zijn op het schapkaartje. Belangrijk is dat consumenten niet misleid worden.

Met deze nieuwe afspraak vervalt de eis dat het product ten minste 50 procent volkorenmeel moet bevatten. Bakkerijsector raadt aan deze 50 procent grens wel aan te houden vanwege de positieve effecten voor de volksgezondheid en de verwachting van de consument.

Volkoren heeft positief effect op gezondheid

De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld – verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) – roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen.

Uit het onderzoek is gebleken dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk dikke-darm-kanker. Ook wordt beschreven dat de vezels uit graan nog meer bewezen positief effect hebben op de gezondheid dan de vezels uit groenten en fruit.

>> Lees ook: ‘Volkoren is trend en kans voor ambachtelijke bakker’

Reageer op dit artikel