nieuws

Limburgse vlaaienbakkers: keurmerk moet echtheid garanderen

Nieuws

Limburgse vlaaienbakkers: keurmerk moet echtheid garanderen
Foto: archief Bakkerswereld

Een groep Limburgse bakkers wil dat er een Europees keurmerk komt voor de échte Limburgse vlaai. De bakkers willen strikte regels voor de juiste vorm en inhoud.

Naast het keurmerk bepleiten de Limburgse bakkers de komst van een vlaaienpolitie. Bakkers die vlaaien produceren die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, zouden moeten worden opgespoord door deze voedselhermandad.

Strikte regels

Eén van de initiatiefnemers, de Sittardse bakker Marcel Roubroeks, legt aan 1Limburg uit dat het keurmerk onder andere zou moeten regelen dat een échte Limburgse vlaai voldoet aan strikte regels op het gebied van grootte, vulling, gewicht en gebruikte ingrediënten. ‘Vlaai die te droog is of slechts bedekt met een dunne vruchtengelei zou niet verkocht mogen worden als ‘Limburgse’ vlaai’, stelt Roubroeks.

Belgische-Limburgse aliantie

Als Brussel het keurmerk instelt, zou er een soort ‘vlaaienpolitie’ moeten komen die gevraagd en ongevraagd bij bakkers controleert. De Nederlands-Limburgse bakkers trekken samen op met hun Belgisch-Limburgse collega’s om het keurmerk rond te krijgen.

bekijk hier de video

Reageer op dit artikel