nieuws

Internationale boterprijs stijgt flink

Nieuws 6758

Internationale boterprijs stijgt flink
Vetten zouden juist gunstig zijn, volgens dit onderzoek. Foto: Bart Nijs

De internationale botermarkt staat onder druk. Franse industriële bakkerijen luidden deze week de noodklok omdat de boterprijs in het land bijna is verdubbeld. Daardoor dreigt het Franse bakkerij-assortiment een stuk duurder te worden. Ook in Nederland is de boterprijs sinds april vorig jaar met 200 euro per 100 kilo toegenomen.

Volgens Fabien Castanier, secretaris-generaal van de Franse unie voor banketbakkers, zullen industriële bakkerijen door de gestegen boterprijs jaarlijks  liefst 68 miljoen euro meer kwijt zijn aan ingrediënten. De secretaris-generaal vreest bovendien dat de boter de komende weken in Frankrijk opraakt, zo citeert de Volkskrant het Franse persbureau AFP.

Veranderend consumptiepatroon

De stijgende vraag naar boter komt mede door het (wereldwijd) veranderende consumptiepatroon, met de herwaardering van echte roomboter ten koste van plantaardige smeersels. Dierlijk vet mag weer en krijgt zelfs gunstige gezondheidsaspecten toegewezen.

De oorzaak voor het tekort ligt bij de krimpende melkproductie in Europa, vooral in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen. Melkveehouders verkopen hun melk voor een prijs die lager ligt dan de productiekosten. De melkprijs is volgens de Franse boeren zo laag omdat Europa een overschot van 350 duizend ton melkpoeder heeft.

Melkveehouders Nederland

Nederlandse boeren kampen hiermee evenzeer. Melkveehouders in Nederland kijken volgens LTO Nederland terug op het op één na slechtste zuiveljaar ooit, zo bracht de brancheorganisatie 14 juni 2017 naar buiten. Zuivelondernemingen kregen in 2016 gemiddeld 28,30 euro per 100 kilo melk, aldus de branchevereniging op basis van een internationaal onderzoek door ZuivelNL.

Vakblad Melkvee.nl meldt dat de boternotering in Nederland blijft stijgen. Eind april 2017 lag de officiële notering op 452 euro per 100 kilo. Dat is dik 200 euro boven de prijs van een jaar geleden. Medio april vorig jaar lag de notering nog op 237 euro, het laagste niveau van de afgelopen 5 jaar. Vanaf dat moment is de prijs aan het oplopen.

Desastreus voor huismerkleveranciers

In Nederland is boter – naast margarine – een veelgebruikt product. ‘Dit probleem speelt hier zonder twijfel ook, want de markt is internationaal’, zegt Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). Als brancheorganisatie houdt de NVB zich echter inhoudelijk niet met de inkoop bezig. ‘Dat is een zaak van de individuele NVB-leden.’

Ton Baas van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) noemt de stijging van de boterprijzen desastreus voor huismerkeveranciers en een spel van Brussel. ‘In hoeverre kunnen de huisleveranciers prijzen doorberekenen in deze sterk concurrentiële markt? Zuivel is net als suiker een spel van Brussel. Krapte wordt gecreëerd om de prijsvorming sterk te beïnvloeden,’ is zijn visie. Coöperaties zijn volgens hem winnaar, en daarmee ook de boeren. Hij spreekt van een gebrek aan marktwerking en van een ‘Brussels spel met de grootmachten. ‘MKB-bedrijven betalen het gelag.’

Boter is in trek, zo bleek ook tijdens een bijeenkomst van Ambacht&Business waar verschillende types roomboter werden getest.
Foto: Jan Willem Schouten

Doorberekenen aan afnemers

Boter vormt in Frankrijk ongeveer een kwart van alle ingrediënten in veel bakkerijproducten. Een tekort zou dan ook grote gevolgen hebben voor de productie en de prijzen. Daarom roept de bakkersbranche daar de supermarkten en de horeca op om de gestegen boterprijs door te berekenen aan hun klanten. Op die manier hoopt de industrie financiële verliezen voor fabrikanten te vermijden.

Dossier Boter en Margarine

Boter en margarine zijn belangrijke grondstoffen voor de bakker. Boter is al zo oud als de landbouw. Margarine is er ‘pas’ sinds 1871.  Lees er alles over in dit dossier

Reageer op dit artikel