nieuws

BIJzonder streekinitiatief uit Gelderland

Nieuws 191

Bakker Rudolf Frentz en imker Daan Ludwig springen in de bres voor de bij. Het gaat nog altijd slecht met de bij in Nederland. Ruim de helft van de bijen en hommels die in Nederland voorkomen wordt bedreigd. Samen hebben zij het honingbroodje erBIJ ontwikkeld.

BIJzonder streekinitiatief uit Gelderland

Dat de bakker en de imker elkaar gevonden hebben is niet vreemd. Rudolf Frentz: ‘Honing is een prachtig natuurlijk product dat zich uitstekend laat combineren met brood en banket. Dat het slecht gaat met de Nederlandse bij gaat ons aan het hart. We vroegen ons al een tijdje af op welke manier we een positieve bijdrage konden leveren. Hieruit is het initiatief voor de samenwerking met imkerij BijDaan uit Hoenderloo ontstaan.’

De Zonnebloem krijgt een honingbroodje erBIJ

Rudolf en Ingrid Frentz hebben een warme band met de lokale Zonnebloem in Apeldoorn en Ugchelen. Na de sponsoring van de Ugchelse verleidertjes en oliebollen in 2016 kan de afdeling Apeldoorn-zuid binnenkort rekenen op een traktatie van overheerlijke honingbroodjes. ‘Goed voor de bij, goed voor de medemens’, aldus een lachende Ingrid Frentz. Ook de andere afdelingen in Apeldoorn worden niet vergeten. Zij zullen in het najaar wederom een sponsoring ontvangen van de bakker tijdens ‘de week van de echte oliebol’.

BijDaan

Van je hobby je beroep maken, dat is wat Daan Ludwig gedaan heeft. Toen hij een jaar of 7 was, kwam hij via zijn buurman voor het eerst in aanraking met de wondere wereld van de bijen. Gaandeweg bracht die hem de basisbeginselen van het bijenhouden bij. Een fascinatie, die hij niet meer los heeft gelaten. Enkele jaren later hielp hij tijdens de weekenden en de schoolvakanties een professionele imker, waarvan hij ‘echt’ bijenhouden heeft geleerd. Door deze hobby steeds verder uit te bouwen, werd het aantal bijenvolken groter en kwam hij met vele andere imkers in aanraking. Inmiddels zorgen zijn 500 bijenvolken voor ruim 15 soorten honing. Bakker Frentz gebruikt deze honing sinds kort in zijn bakkersspecialiteiten. Een BIJzonder nieuw product is het honingbroodje.

Bakker Frentz

De bakker uit Ugchelen is geen doorsnee bakker. Frentz: ‘Wij hechten veel waarde aan het echte ambacht en het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Het liefst uit eigen regio. Onze bakkers zijn elke nacht voor dag en dauw in de weer om de lekkerste producten te bakken die met een grote glimlach aan de man worden gebracht. Niet alleen in onze drie verkooppunten in Ugchelen en Apeldoorn, maar ook lekker gemakkelijk bij de mensen aan huis bezorgd.’ De bakker startte eerder dit jaar namelijk een internet bezorgdienst. ‘Ouderwets lekker brood via de moderne techniek besteld en gratis aan huis bezorgd. Wat wil je nog meer!’

Reageer op dit artikel