nieuws

Nieuwe NBC Experience vertelt het verhaal van lokale granen

Nieuws 111

Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert in juni een nieuwe Experience: ‘Bezoek aan de Boer: het verhaal van lokale granen’. Deelnemende bakkers krijgen een uitgebreide rondleiding met uitleg over het telen van lokale granen.

Nieuwe NBC Experience vertelt het verhaal van lokale granen
Het type graan is niet van invloed op de vorming van acrylamide. Foto: Archief Bakkerswereld

De Experience wordt op 2 plaatsen in het land georganiseerd bij boeren die zich hebben gespecialiseerd in het verbouwen van lokale granen. Bakkers kunnen zich tot 6 juni 2017 inschrijven via www.nbc.nl.

Behoefte aan informatie

Uit een rondgang langs bakkers blijkt dat er behoefte is aan meer informatie en verhalen over de teelt van lokale granen in Nederland. Het gebruik van lokale granen lijkt steeds populairder te worden en ontpopt zich tot dé manier om nog meer onderscheidend vermogen toe te voegen.

Programma

Bestaat de Nederlandse broodtarwe nog? Met welke rassen kunnen we brood bakken? Wat is de kwaliteit van het lokale graan? Hoe belangrijk is het vakmanschap van de boer? Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de Experience ‘Bezoek aan de Boer: het verhaal van lokale granen’. Deelnemende bakkers gaan naar huis met informatie, inspiratie en mooie verhalen die zij in hun winkel(s) kunnen gebruiken. Tevens krijgen alle deelnemers een artikel met beelden mee die zij kunnen gebruiken op hun sociale media kanalen, website en in de winkel(s).

13.00 uur – Kennismaking tijdens Boerenlunch met soep van de boerin
De boer vertelt en neemt u mee in het verhaal van zaadje tot graankorrel

14.00 uur – Oogsten & Opslag
Samen met de boer gaat u de schuur in om het pellen, reinigen en de opslag van granen te zien.

14.30 uur – Met de laarzen de klei in
Bezoek aan de akker onder begeleiding van de boer, het vakmanschap van de boer.

15.30 uur – Einde van de Experience 

Waar en wanneer

In Gelderland zal de Experience plaatsvinden bij boerderij Jan Stevink in Silvolde en in noord Nederland bij boerderij Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep.

  • Maandag 19 of 26 juni: Boerderij Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep
  • Dinsdag 20 of 27 juni: Boerderij Jan Steverink in Silvolde

De exacte datum is afhankelijk van de groei van de gewassen en het weer. Bakkers die zich inschrijven krijgen de definitieve datum in de eerste week van juni te horen.

Inschrijven

Inschrijven kan via www.nbc.nl. De kosten bedragen € 75,- per persoon.

Reageer op dit artikel