nieuws

Winnende smaakcombinaties vullen Best of Belgium Chocolate-box

Nieuws 441

Winnende smaakcombinaties vullen Best of Belgium Chocolate-box
De chocolatiers stellen de bijzonder doos bonbons samen. Uiterst rechts de Nederlandse winnaar van 2016: Luuk Schaper. Foto's: Froukje Schell

In het Belgische Groot-Bijgaarden is The Best of Belgium Chocolate Awards-box gepresenteerd. De exclusieve doos bonbons is gevuld met de winnende pralines van de afgelopen vijf jaar. Daaronder ook de bonbon van Luuk Schaper van Chocolaterie-Patisserie De Berekuil in Oudekerk aan de IJssel.

De doos luxe bonbons wordt aan het grote publiek getoond tijdens de beurs Salon du Chocolat, die van 10 tot en met 12 februari plaatsvindt in Brussel. Verkoop vindt vanaf dat moment onder meer plaats bij de winnende chocolatiers, onder wie Luuk Schaper van Chocolaterie-Patisserie De Berekuil in Oudekerk aan de IJssel.

De bekendmaking vond plaats bij Chocolatier Van Dender in Groot-Bijgaarden. De exclusieve box met  bonbons –  gebaseerd op de winnende smaakcombinaties van de Belgium Chocolate Awards –  is het resultaat van een samenwerking tussen vijf talentvolle chocolatiers. Het initiatief voor de luxe doos bonbons komt van het Belgische vakblad Chocolaterie, in samenwerking met Chocolatier Van Dender.

Sinds 2012 organiseert het Belgische vakblad Chocolaterie ieder jaar de Belgium Chocolate Awards (voorheen Chocolaterie Awards), waaraan de sector massaal deelneemt. Het vakmanschap van de chocolatier wordt op deze manier in de kijker geplaatst en de beste praliné ontvangt een award. Het groeiend succes van de wedstrijd in combinatie met het vijfjarig jubileum heeft ervoor gezorgd dat de organisatie kwam op de samenstelling van The Best of Belgium Chocolate Awards-box.

Unieke box

Volgens de initiatiefnemers is de doos luxueuze bonbons om diverse redenen uniek te noemen. Alle pralines in de box zijn uitgeroepen tot beste pralines van het betreffende jaar. De pralines zijn handgemaakt door Chocolatier Van Dender, erkend hofleverancier van België. Dankzij de creatieve smaakcombinaties en de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten staan de bonbons garant voor een intense smaakbeleving van topkwaliteit. De pralines hebben dezelfde vorm, namelijk die van een cacaoboon. Alle bonbons zijn zonder toevoegingen en toch twee maanden houdbaar.

Samenwerking

Volgens de organisatie is de samenwerking die nodig was om de box te creëren echter het meest bijzonder: de Belgische chocolatiers stelden recepturen, vorm, kleur, design en verpakking in onderling overleg samen. ‘Het gebeurt zelden dat chocolatiers hun kennis en creaties willen delen voor een gezamenlijk en groter geheel’, zo werd gezegd tijdens de persconferentie.

De chocolatiers zien het zo: ‘Wij zijn geen concurrenten, maar collega’s. Door samen te werken, ontstaan nieuwe kansen en ontmoeten we interessante mensen. Daarnaast geeft het ons naamsbekendheid en kunnen we door dit project breed onze trots uitdragen.’

Chocolatiers

In 2012 won Marc Desagre de award met zijn praline Saint-Martin: een exotische vruchtenkaramel met zachte chocolade ganache in een jasje van witte chocolade. Jurgen Baert volgde hem in 2013 op met een gebalanceerde combinatie van een cassisgelei en een kokosganache, omgeven door  witte chocolade. Hij noemde zijn creatie Asian Gold. Fioro d’Oro was de beste praline van 2014. Pascal de Deyne combineerde een kruidenganache met een gelei van citrusvruchten en gebruikte het streekproduct vlierbloesem als hoofdingrediënt.

In 2015 won voor het eerst een vrouw; Julie Vanborm. Haar ‘Doorn’ verrast met een karamel van de niet alledaagse duindoornbes in combinatie met limoen, in balans gebracht met een zachte kokokganache.
Luuk Schaper, de eerste Nederlander die de wedstrijd won, sluit de rij van vijf topchocolatiers met zijn ‘Citrus Special’, waarin een verfrissende citrusgelei en een krokante praline de hoofdrol spelen.

Verkoop

The Best of Belgium Chocolate Awards-box wordt gepresenteerd aan het grote publiek tijdens de beurs Salon du Chocolat, die van 10 tot en met 12 februari plaatsvindt in Brussel. Vanaf dat moment is de doos  – die 5×5 bonbons bevat – ook breed verkrijgbaar voor een bedrag van €29,-.

Verkoop vindt ook plaats bij de winnende chocolatiers. Een daarvan is Chocolaterie -Patisserie De Berekuil in Oudekerk aan de IJssel; de zaak van de Nederlandse winnaar van 2016 Luuk Schaper.

Online bestellen kan via www.belgiumchocolateawards.com.

 

Reageer op dit artikel