nieuws

Meelkartel: definitieve boete van €55 miljoen

Nieuws 163

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boete van vier van de elf eerder voor kartelvorming veroordeelde meelproducenten overeind gehouden. Zij moeten in totaal €55 miljoen betalen.

Meelkartel: definitieve boete van €55 miljoen

Dat meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen. De zaak speelde vanaf 2010 en leidde twee jaar later tot een uitspraak bij de rechtbank in Rotterdam.. Daarbij ontvingen in totaal veertien bedrijven een boete van €62 miljoen. Zij werden schuldig bevonden aan het manipuleren van prijs van meel. Zij zouden een niet-aanvalspact hebben gesloten, een afkoopsom hebben betaald aan een concurrerende meelproducent en een concurrent hebben opgekocht om zo een prijsvechter uit de markt te nemen.

Namen van bedrijven in meelkartel niet bekend

Van de veertien bedrijven gingen er elf in hoger beroep. Voor zeven was in de ogen van het College van Beroep voor het bedrijf onvoldoende bewijs. Ook werd van één bedrijf de boete verlaagd omdat zij slechts bij één, minder ernstige, overtreding betrokken waren. Welke vier bedrijven nu de boete van €55 miljoen moeten ophoesten, is niet bekend. Ze worden in de uitspraak niet bij naam genoemd.

Investeerders achter meelbedrijven beboet

De zaak rond het meelkartel trok nationaal de aandacht vanwege de betrokkenheid van enkele investeringsmaatschappijen. Het was voor het eerst dat de investeerders achter bedrijven een boete ontvingen voor het gedrag van hun dochteronderneming.

Reageer op dit artikel