nieuws

Verzekeraars investeren in MKB

Nieuws

Verzekeraars willen 170 miljoen euro investeren in een speciaal investeringsfonds voor het midden- en kleinbedrijf. Banken zijn op dit moment terughoudend met het geven van krediet.

Verzekeraars investeren in MKB

De verzekeraars willen in dat gat stappen om de Nederlandse economie weer op gang te helpen, meldt de NOS. Ook pensioenfondsen overwegen een dergelijke investering. Dat schrijft een commissie onder leiding van Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd. In het kabinetsoverleg is gisteren met de sector over extra investeringen in de Nederlandse economie is onder meer dit plan besproken.

Failliet

Het midden- en kleinbedrijf beslaat ongeveer de helft van de Nederlandse economie. Door de crisis gaan steeds meer bedrijven failliet. De banken leiden daardoor verlies op de leningen en dus eisen ze een hogere vergoeding van de ondernemers voor de kredieten. Dat remt de investeringen. Volgens Hoek hebben verzekeraars een direct belang bij investeringen in het midden- en kleinbedrijf, een belangrijke klantengroep. Daarom zijn ze bereid 170 miljoen te investeren in een investeringsfonds.

Starters

Het fonds is met name bedoeld voor starters en voor bedrijven die van de bank moeilijk een lening krijgen, zoals bouwbedrijven en bedrijven in de detailhandel of de zakelijke dienstverlening. Voor starters is het bijna onmogelijk om een lening te krijgen bij de bank. Opvallend is dat de commissie constateert dat ondanks de crisis het krediet aan het bedrijfsleven per saldo nog is gegroeid. Maar vooral bedrijven die leningen zoeken tot 250.000 euro komen heel moeilijk aan geld. De overheid heeft garantieregelingen om investeringen te stimuleren, maar die worden nog onvoldoende benut. Driekwart van de bedrijven weet niet eens dat ze bestaan. Hoek constateert dat deze regelingen breder moeten worden ingezet. (Bron: NOS)

Reageer op dit artikel