nieuws

NBC niet blij met DWDD-discussie

Nieuws

Het Voorlichtingsbureau Brood (VB) is niet blij met de uitzending van DWDD van 20 november. ‘Het gezondheidsaspect van brood is nu niet van buitenaf, maar van binnenuit ter discussie gesteld’, zegt Frank Janssen van het VB. ‘Dat hadden we niet zien aankomen.’ In antwoord op alle tumult heeft VB een Vragen& Antwoorden-lijst opgesteld voor de bakker.

NBC niet blij met DWDD-discussie
RBM

De lijst, die bij dit bericht is gevoegd, is een antwoord op de landelijke discussie over het gezondheidsaspect. Het gaat om een digitaal bestand met de tien belangrijkste vragen en antwoorden over brood. Het stelt bakkers en hun medewerkers in de gelegenheid de consument kort en bondig en in begrijpelijke taal uit te leggen hoe de vork in de steel zit.

Inhoudelijk is er het nodige af te dingen op de discussie die bij DWDD werd gevoerd, vindt Janssen. ‘Er is geen enkel bewijs voor dat brood niet gezond is. Brood bevat essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben voor onze ontwikkeling, voor onze hersenen en spieren’, aldus Janssen, waarbij hij verwijst naar de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Ook het feit dat brood beter verteerbaar zou zijn als het langer onderweg is, zoals Menno ’t Hoen stelt, is volgens Janssen niet bewezen.

Het NBC, waar VB deel van uitmaakt, was niet uitgenodigd om aan de discussie mee te doen, maar had dat wel graag gedaan. Bakker Arend Kisteman van De Stadsbakker in Zwolle had in de uitzending zijn duit in het zakje willen doen, maar kwam vast te zitten in het verkeer. Kisteman onderhield nauw contact met het NBC ter voorbereiding op zijn televisie-optreden.
Op de vraag waar de discussie wel gevoerd had moeten worden in plaats van bij DWDD, zegt Janssen: nergens. ‘Er zijn geen positieve gezondheidseffecten aan het niet eten van brood. Je moet ook nadenken over de effecten van het zomaar stoppen met het eten van brood, welke gevolgen heeft dat voor de gezondheid?’

Reageer op dit artikel