nieuws

Bakkers bezorgd over kennisachterstand

Nieuws

Bakkers bezorgd over kennisachterstand
Bakker Jos Huijbregts maakt zich grote zorgen. Hier is hij in discussie met een panel, bestaande uit 4 vertegenwoordigers van grondstoffenleveranciers.

De leden van Bakery Society, een netwerk van vooruitstrevende bakkers, vinden dat grondstofleveranciers bakkers afhankelijk van hen hebben gemaakt door kennis bij hen weg te halen. Ze maken zich zorgen, bakkers weten steeds minder vaak wat er precies in het brood zit.

Met de bakkerij in Nederland gaat het niet goed. Het regent faillissementen en er verdwijnen wekelijks verkooppunten. Dat terwijl de grootste concurrent van de bakkers, de retail, steeds meer brood verkoopt. Bakery Society, een netwerk van vooruitstrevende bakkers, wil dat de bakker weer leidend wordt in de keten en organiseert daarom regelmatig zogeheten ‘Ruige Dagen’; studiedagen en inspiratietours.

De leden zijn de mening toegedaan dat de grondstoffenleveranciers de bakkers afhankelijk hebben gemaakt door een stuk kennis bij hen weg te halen. Ze maken zich zorgen. In de meelfabriek worden op basis van de ingangskwaliteit melanges, mixen en toevoegingen geproduceerd. ‘Als bakker weet ik niet meer precies wat er gebeurt, de consument vraagt in de winkel steeds meer en gaat diep op de materie in. Wij moeten dus exact weten wat er in ons brood zit en dat lukt in deze tijd niet altijd meer’, verwoordde Frank van Eerd van Bisschopsmolen onlangs het gevoel dat onder de leden heerst.

Lees meer over een onlangs gehouden discussie tussen leden van Bakery Society en vertegenwoordigers van Zeelandia, Sonneveld, Meneba en Koopmans in Bakkerswereld van deze week.

Reageer op dit artikel