nieuws

Wiljan Lever leert Roemenen Limburgse vlaai maken

Nieuws

Wiljan Lever leert Roemenen Limburgse vlaai maken
Wiljan Lever te gast bij de allerarmsten in Moldavië. De bakker uit Vianen bezocht ook collega's in Roemenië. Foto: Stichting Vrienden van Roemenië Lexmond

Wiljan Lever heeft Roemeense bakkers geleerd hoe zij bijvoorbeeld Limburgse vlaaien kunnen maken. De bakker uit Vianen deed dat tijdens een bezoek aan Roemenië en Moldavië vanuit de Stichting Vrienden van Roemenië Lexmond.

Lever was in de Oost-Europese landen om de allerarmsten te helpen. Tijdens het verblijf in Roemenië, bezocht hij enkele bakkerijen in Ordahai. Niet alleen verblijdde de bakker uit Vianen zijn Roemeense collega’s met door leveranciers gesponsorde grondstoffen met een waarde van maar liefst €2000 euro geschonken, ook leerde hij hen nieuwe producten te maken, zoals Limburgse vlaai. ‘Omdat ze daar veel appelprut hebben, is een vlaai voor hen economisch interessant’, aldus Lever tegenover een verslaggever van Het Kontakt editie Vianen. ‘Ik leer ze om efficiënt te werken, dus meteen veertig vlaaien tegelijk maken en ze goed verpakt invriezen, in plaats van steeds een paar vlaaien maken.’

Vijfhonderd kinderen

In Moldavië bezocht Lever een kerk, waarmee hij via één van de bakkers in contact was gekomen. Iedere zondag haalt een bus daar vijfhonderd kinderen uit arme gezinnen op. Ze gaan naar de kerk, spelen buiten en krijgen een maaltijd. De bakker uit Vianen schonk elk kind chocolade, en map en een pen. Verder doneerde hij aan de kerk  voetballen en papier. In totaal is via de Stichting Vrienden van Roemenië Lexmond 15 kuub (!) papier naar Roemenië gegaan, door Lever ingezameld bij bedrijven in de regio. Lever is van plan in november 2015 weer naar Roemenië af te reizen.

Reageer op dit artikel