nieuws

Bakker Bart-conflict op agenda franchisecongres

Nieuws

Bakker Bart-conflict op agenda franchisecongres

Het conflict tussen Bakker Bart en meer dan vijftig franchisenemers van de bakkerijformule is vandaag (donderdag 27 november) onderwerp van gesprek in Houten. Daar wordt tijdens een congres van gedachten gewisseld over de toekomst van het franchisemodel.

Franchisenemers in verschillende branches hebben problemen met het moederbedrijf. De contracten die de  franchisegevers laten tekenen, zijn slecht zijn voor de franchisenemers, stellen die. Vele franchisenemers noemen de afspraken met het moederbedrijf oneerlijk. De franchisegevers blijken in veel gevallen niet bereid daarin verandering te brengen.

Brooddeeg

Een voorbeeld van een conflict dat in Houten ter sprake komt, is dat tussen Bakker Bart en meer dan vijftig franchisenemers. Zij hebben gezamenlijk een rechtszaak tegen het moederbedrijf aangespannen. omdat de franchisenemers van mening zijn dat de franchisegever te veel geld van hen eist. De meer dan vijftig ondernemers zijn verbolgen over het feit dat zij verplicht zijn brooddeeg bij het moederbedrijf te kopen, terwijl Bakker Bart hetzelfde deeg voor een lager bedrag verkoopt aan de concurrentie.

Veilig onder de paraplu

‘Veel aspirantfranchisers willen graag ondernemer worden. Tegelijkertijd willen ze zich veilig voelen onder de paraplu van een grote franchiseformule. Ze worden als het ware het hof gemaakt door het moederbedrijf. In een waas van verliefdheid zetten ze hun kruisje op het contract’, zegt Joke Mikes tegen de NOS. Als advocaat staat zij franchisers bij die een juridisch conflict hebben met hun franchisegever. Volgens Mikes stellen grote bedrijven de franchisecontracten vaak te rooskleurig voor: ‘Bedrijven spiegelen ondernemers vaak een inkomen voor dat ze uiteindelijk bij lange na niet halen.’

Smet

Romana Engeman, directeur van de Nederlandse Franchise Vereniging, zegt tegen de NOS te denken dat de problemen bij franchisers niet worden veroorzaakt door slechte afspraken: ‘De moeilijkheden komen eerder door de economische situatie dan door het franchisemodel. Bovendien is de relatie tussen franchisegevers en -nemers is in de meeste gevallen heel erg goed. Bepaalde kleine partijen werpen een smet op het samenwerkingsmodel door de publiciteit te zoeken.’

Slechts negentien conflicten

Engeman voegt er tegenover de NOS aan toe dat er in 2013 ruim 30.000 franchisevestigingen in Nederland waren. ‘In dat jaar speelden slechts negentien juridische conflicten tussen franchisenemers en -gevers’, stelt zij. Bij een aantal van die conflicten gaat het echter wel om meerdere filialen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake bij het conflict tussen Bakker Bart en meer dan vijftig, ofwel meer dan een kwart van de franchisenemers van die bakkerijformule.

Reageer op dit artikel