nieuws

Ondernemers nauwelijks voorbereid op nieuwe arbeidswet

Nieuws

Ondernemers nauwelijks voorbereid op nieuwe arbeidswet

De recent aangenomen wet Werk en Zekerheid heeft belangrijke gevolgen voor het arbeidsrecht en de uitvoering daarvan door bedrijven vanaf 1 januari 2015. 75% Van de MKB bedrijven in Nederland is echter niet, of slechts gedeeltelijk op de hoogte van wat er precies verandert, bijvoorbeeld als het gaat om ontslagrecht en het aantal tijdelijke arbeidscontracten dat een bedrijf mag uitgeven. Dat blijkt uit de MKB Barometer Personeelszaken.

Veel bedrijven laten zich slecht laten informeren over de nieuwe wetgeving en worden daardoor op korte termijn geconfronteerd met de onverwachte en ongewenste gevolgen hiervan.

De Wet werk en zekerheid is door de politiek geïnitiëerd met de gedachte om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen. De Eerste en Tweede Kamer zijn akkoord met de wet en dat betekent vanaf 2015 ingrijpende veranderingen in het arbeidsrecht.

Ondernemers kunnen in de nieuwe situatie medewerkers straks slechts twee, in plaats van drie opeenvolgende tijdelijke contracten aanbieden. Werkgevers komen daardoor sneller voor de keus te staan werknemers wel of geen vast contract te geven.

Eén op tien MKB’ers is nu totaal nog niet op de hoogte van de aankomende wetswijzigingen. 64% Van alle MKB-bedrijven is zich slechts gedeeltelijk bewust van wat er precies verandert in 2015. Een kwart van alle MKB bedrijven geeft aan wel precies te weten wat er speelt als het gaat om de aankomende wetswijzigingen.

Bedrijven kunnen zich op een aantal manieren laten informeren over veranderde wet- en regelgeving. De meeste MKB’ers (38%) vertrouwen op externe berichtgeving en adviespartijen om op de hoogte te blijven. 35% informeert zich daarnaast of alleen via nieuwsbrieven en websites en nog eens 35% blijft op de hoogte via zijn netwerk en andere collega-ondernemers. Eén op tien MKB’ers geeft aan moeite te hebben om op de hoogte te blijven van wijzigingen in wet- en regelgeving. Ruim een derde van het MKB besteedt het doorvoeren van wetswijzigingen en nieuwe regels inzake personeel en dagelijkse bedrijfsvoering uit aan een gespecialiseerde partij. Anderzijds geeft iets meer dan een kwart van de MKB bedrijven aan dit volledig zelf te doen.

Reageer op dit artikel