nieuws

Bakkerijen negeren regels Arbowet

Nieuws

Bakkerijen negeren regels Arbowet

Drie op de vier bakkers die een paar jaar geleden al werden betrapt op het overtreden van de Arbowet nemen nog steeds een loopje met de regels.

In totaal 22 ondernemingen maakten het zo bont, dat het werk werd stilgelegd omdat sprake was van direct ernstig gevaar voor werknemers. Dat meldt de Inspectie SZW, aldus het Nederlands Dagblad.

De inspectie controleerde begin dit jaar 506 bedrijven in de bakkerijbranche en de zoetwarensector op maatregelen tegen fysieke belasting, blootstelling aan meelstof, stofexplosiegevaar en veiligheid. De inspecties waren vooral gericht op bedrijven die bij controles in 2008 en 2009 al eens door de mand waren gevallen. Bij 75 procent van de bedrijven werd een of meer regels uit de Arbowet overtreden.

Bij veel overtreders ontbraken afschermingen bij bewegende delen van machines. Ook werden veel werknemers van bakkerijen blootgesteld aan meelstof, wat tot bronchitis en astma kan leiden.

De inspectiedienst noemt het zorgelijk dat bedrijven die al eerder werden betrapt op het overtreden van de regels zich opnieuw niet aan de Arbowet blijken te houden. ‘Bedrijven treffen na de inspecties de nodige maatregelen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden. Maar al snel verslapt de aandacht en ontstaan nieuwe overtredingen’, stelt de inspectie.

De Inspectie SZW is van plan de twee sectoren volgend jaar opnieuw onder de loep te nemen en gaat vooral kijken naar bedrijven die al eerder de regels overtraden.

Reageer op dit artikel