nieuws

Eerste prognose nieuwe graanoogst: ‘ziet er goed uit

Nieuws

ROTTERDAM/DOETINCHEM – In Europa wordt volop graan geoogst. Bakkerswereld vroeg Gerard Verkerke van Meneba naar de eerste resultaten van de nieuwe oogst.

Eerste prognose nieuwe graanoogst: ‘ziet er goed uit

ROTTERDAM/DOETINCHEM – In Europa wordt volop graan geoogst. Bakkerswereld vroeg Gerard Verkerke van Meneba naar de eerste resultaten van de nieuwe oogst.

 ‘Het ziet er goed uit. De opbrengst per hectare is goed te noemen. Hoewel het nog vroeg is en ik een slag om de arm moet houden, zijn de eiwitten laag te noemen. Nog iets lager dan vorig jaar. De Franse en Duitse granen scoren tot nu toe een procent lager. Dat zegt niet alles, want vorig jaar begonnen we ook laag en trok het eiwitgetal goed bij.

Kwaliteit
De kwaliteit van de eiwitten is goed te noemen. De wateropname is gelijk aan vorig jaar tot een fractie lager. Het valgetal is op een goed niveau. Ze zijn iets lager dan in 2008, maar toen waren ze ook extreem hoog.’De volumes zijn volgens Verkerke op eerste gezicht iets lager. ‘Dat is logisch gezien het lagere eiwitgehalte. Wat betreft kneden is het nog even de kat uit de boom kijken. Het lijkt iets standiger te zijn.’
 
Wereld
De International Grains Council (IGC) schat dat de wereld dit seizoen 2009/2010, dat 1 juli is begonnen, 1.733 miljoen ton graan oogst, exclusief rijst. Zowel de tarwe- als de maisoogst wordt hoger ingeschat. Eerder dit jaar kampten veel landen met slechte groeiomstandigheden. Die zijn verbeterd in veel landen. De graanoogst valt weliswaar 3,2 procent lager uit dan vorig seizoen, maar toen oogstte de wereld een recordhoeveelheid. Het IGC schat dat de wereld op 30 juni 2010 een graanvoorraad heeft van 348 miljoen ton. Vorige maand lag de prognose op 327 miljoen ton. 
 

Reageer op dit artikel