nieuws

Omega 3 lijkt retour in te zetten

Nieuws

DOETINCHEM – Producten met toegevoegde omega 3 blijken niet de goudmijn waarop veel fabrikanten rekenden. Het aantal producten neemt alweer af.

Omega 3 lijkt retour in te zetten

DOETINCHEM – Producten met toegevoegde omega 3 blijken niet de goudmijn waarop veel fabrikanten rekenden. Het aantal producten neemt alweer af.

Deze ontwikkeling is opvallend, omdat de bewijzen dat omega 3-vetzuren zeer gezond zijn zich blijven opstapelen. De daling van het aantal producten met toegevoegde omega 3-bestanddelen blijkt uit de beslissing van voedingsconcern Unilever en zuivelproducent Müller om omega 3 weer te verwijderen uit enkele producten. Bij Unilever gaat het om cholesterolverlagende gezondheidsdrankjes van onder meer Becel pro-activ in landen als Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Griekenland. Müller verwijderde de gezonde vetzuren uit enkele yoghurts.
 

Onderscheidend
Als reden geven de fabrikanten dat veel bedrijven zich op omega 3 hebben gestort en dat de toevoeging daarom nu te weinig onderscheidend vermogen biedt aan producten. In de schappen van de supermarkten liggen naast zuivelproducten ook brood, vlees en aardappeltjes met extra omega 3. Volgens het blad Dairy Reporter zijn producten met omega 3 bijna nergens een doorslaand succes geworden. De category heeft zich niet veel verder ontwikkeld dan een niche.

Visolie
Enkele jaren geleden werd omega 3 ontdekt als belangrijke voedingsstof in de strijd tegen veroudering, kanker en hart- en vaatziekten. Vette vis is een belangrijke leverancier van het gezonde vetzuur, maar niet iedereen houdt van zalm, paling, tonijn of haring. Producenten van functional foods zagen hierin kansen voor producten met toevoegde visolie.

Reageer op dit artikel