nieuws

Friese oogst niet geschikt voor baktarwe

Nieuws

SINT JACOBIPARCHIE – De Friese graanoogst neemt snel in kwaliteit af, nu nog steeds niet meer dan 40 procent is geoogst. Vorige week waren de telers nog optimistisch, maar 30 millimeter regen op donderdag en 10 op vrijdag heeft het weekeinde uitgeschakeld voor de oogst.

Friese oogst niet geschikt voor baktarwe

SINT JACOBIPAROCHIE  –  De Friese graanoogst neemt snel in kwaliteit af, nu nog steeds niet meer dan 40 procent is geoogst. Vorige week waren de telers nog optimistisch, maar 30 millimeter regen op donderdag en 10 op vrijdag heeft het weekeinde uitgeschakeld voor de oogst.

Volgens zaadhandelaar Jelte Pars uit Sint Jacobiparochie gaat de tarwe nu snel achteruit. Voor baktarwe is de Friese oogst al niet meer geschikt, laat hij in de Leeuwarder Courant weten. Dat betekent al een waardevermindering, omdat het graan weggaat als louter veevoer. Bovendien heeft de aanhoudende regen veel schimmel veroorzaakt, de wind heeft aren geknakt en veel aren liggen te laag om nog door de combine te worden opgepikt.

Daarnaast liggen door de harde wind ook veel graankorrels op de grond. Als het weer de komende zes dagen goed uitvalt, kan een gedeelte van de oogst nog worden gered. Pars schat de schade nu op ruim €100 per hectare.  Friesland staat alleen in de slechte oogst. De rest van Nederland heeft de oogst binnen. Begin augustus was het graan rijp. Een maand later blijkt vooral Friesland getroffen door de langdurige en vele regen.

 

Reageer op dit artikel