nieuws

Reilen en zeilen banketbakker Nipius in boekvorm

Nieuws

Reilen en zeilen banketbakker Nipius in boekvorm

STAD AAN ’t HARINGVLIET – Teun en Corrie Nipius hebben hun leven als bakkersechtpaar laten optekenen door Wijnand C. van de Meeberg. Die heeft het gebundeld in een boekje dat de titel meekreeg: ‘De engel op mijn schouder’.

STAD AAN ’t HARINGVLIET – Teun en Corrie Nipius hebben hun leven als bakkersechtpaar laten optekenen door Wijnand C. van de Meeberg. Die heeft het gebundeld in een boekje dat de titel meekreeg: ‘De engel op mijn schouder’.

Het is het levensverhaal van de inmiddels 87-jarige Teun Nipius uit Stad aan ’t Haringvliet van de gelijknamige banketbakkerij.  Het boek geeft een inkijkje in de jeugdjaren van Teun Nipius, gevolgd door de oorlog. Na de oorlog kocht hij een banketbakkerij.

Tompouces

Nipius had de gave om spraakmakende aanbiedingen te maken, zoals Deze week: zes tompouces voor één gulden, terwijl één tompouce 15 cent kostte. ‘We konden ze niet aangesleept krijgen’, aldus Nipius in het boek. Natuurlijk wordt de groei en bloei van het banketbakkersbedrijf beschreven. Teun begon handel te zien in het beleveren van collegabakkers door het verkopen van een oliebollenrecept. De banketfabriek verrees in 1964. In het boekje is een brief opgenomen van AH, waarin deze afnemer Nipius prijst voor de wijze van zaken doen. Ook is er ruimte ingeruimd voor de geschiedenis van het brood.

Het boek ‘De Engel op mijn schouder’ geeft vooral een beeld van de familie Nipius, maar voor de brood- en banketbakkers zitten er veel herkenbare en interessante anekdotes tussen.
Het boekje (pocketformaat, 204 pagina’s en voorzien van een aantal illustraties) kost €12,95 en is te bestellen bij schrijven@calbona.nl
 

Reageer op dit artikel