nieuws

Bakkerij Van Sleen wijkt voor Bakkerij Henk Post

Nieuws

BEDUM – Henk en Marianne Post zwaaien vanaf vijf maart de scepter in de bakkerij aan de Hendrik Westerstraat in Ten Boer. Bakkerij Van Sleen wordt dan omgedoopt in Bakkerij Henk Post, maar de traditie van het ambachtelijk broodbakken blijft.

Bakkerij Van Sleen wijkt voor Bakkerij Henk Post

BEDUM – Henk en Marianne Post zwaaien vanaf vijf maart de scepter in de bakkerij aan de Hendrik Westerstraat in Ten Boer. Bakkerij Van Sleen wordt dan omgedoopt in Bakkerij Henk Post, maar de traditie van het ambachtelijk broodbakken blijft.

Henk werkt al tien jaar bij bakker Hoekstra in Bedum en is zelfs begonnen bij diens voorganger Harry Oudman. De hele week door staat hij daar van twaalf uur ’s nachts tot negen uur ’s ochtends achter de broodoven. Hij is een praktijkman die het heeft over de droge (brood) en de natte (banket) afdeling, en die brood meer het ruigere werk noemt en banket het fijne creatieve werk. Mariannes ouders hebben een tuincentrum: Eldorado in Zuid-wolde. Doordat zij daar vijftien jaar gewerkt heeft, kent ze perikelen rond de in- en verkoop op haar duimpje. Henk heeft het vakdiploma om zich als bakker te mogen vestigen, Marianne heeft de ondernemingspapieren die de branche eist.

Creativiteit
‘Wat zich in een winkel afspeelt, ken ik wel. Dan roep je dus altijd: dát gaan we niet doen, maar dan komt het toch op je pad,’ stelt Marianne. Ze vroegen zich af: blijven we nog jarenlang in die leuke baan of beginnen we aan iets nieuws in ons leven. ‘We vullen mekaar aan, Henk in de creativiteit als bakker en ik in de omgang met mensen in de winkel. Dus je kunt allebei werken op het gebied waar je het best in bent en er blindelings op vertrouwen dat ook de ander de boel op orde heeft. Door die samenwerking hou je het ook vol om zes dagen in de week brood te maken of lange dagen in de winkel te staan.’ Nu ze de bakkerij overnemen, moeten ze wel verhuizen. Maar, vindt het echtpaar Post, dat zich ‘echte autochtone Bedumers’ noemt, Ten Boer heeft ook veel te bieden. Het is een mooi dorp dat zich langzamerhand uitbreidt met jonge gezinnen. ‘Daar voelen we ons mee verbonden, omdat we zelf ook jonge kinderen hebben. Dus dat zien we wel zitten.’

Kwaliteit

De bakkerij in Ten Boer zit al 100 jaar op dezelfde plek en dat willen ze zo houden. Hoewel er een riant nieuw dorpscentrum wordt gebouwd, weten de inwoners sinds jaar en dag de bakkerij bij het gemeentehuis goed te vinden. Belangrijk is dan ook dat de vertrouwde smaak én de vertrouwde gezichten er blijven, zo bevestigt Mari-anne. ‘We nemen de winkeldames en de banketbakker over. Het is een creatief team. Wil je iets bijzonders, dan kun je bij ons terecht.’ Henk vult aan: ‘Als er vraag naar is, maak ik ook zuurdesembrood en desnoods een piano van marsepein.’

Vijf maart is de opening om drie uur ’s middags. Henk’s eerste baas, de heer Oudman waar hij het vak van geleerd heeft, komt hem dan de sleutel overhandigen. In alle dorpen van de hele gemeente Ten Boer wordt een aanbiedingstas verspreid die mensen voor €10 bij de bakker geheel kunnen laten vullen.

 

Reageer op dit artikel