nieuws

‘Wij gingen écht voor een podiumplaats

Nieuws

Het Nederlands Boulangerie Team haalde tijdens de elfde Europese kampioenschappen Boulangerie eind november in Luxemburg de vierde plaats. ‘Ze hebben goed gebakken’, aldus trainer en Nederlands jurylid Hans Som. Het team is teleurgesteld.

‘Wij gingen écht voor een podiumplaats

Het Nederlands Boulangerie Team haalde tijdens de elfde Europese kampioenschappen Boulangerie eind november in Luxemburg de vierde plaats. ‘Ze hebben goed gebakken’, aldus trainer en Nederlands jurylid Hans Som. Het team is teleurgesteld.

Verwachtingen

De verwachtingen waren hooggespannen. ‘Dat we waarschijnlijk geen Europees kampioen worden dit jaar, daar hebben we vrede mee. Maar we willen nu wel echt een keer op dat podium staan’, aldus Wietse Schiere. ‘Dan gaan andere landen in het vervolg echt rekening met je houden.’

Nederland was ingedeeld in de laatste poule en dat betekende dat al zes landen aan het werk waren geweest voordat het team op woensdag 22 november eindelijk zelf zijn kunsten mocht vertonen. ‘Dat heeft voor- en nadelen’, vond Theodor Prinsen. ‘Je hebt zo de gelegenheid de concurrentie goed te bekijken, maar het voert de spanning ook erg op.’ De drie bakkers werkten hard en geconcentreerd en stonden voortdurend in de belangstelling van hoogaangeschreven juryleden en cameraploegen. Na ruim 7 uur bakken steeg de spanning. Schiere heeft inmiddels twee keer flink in zijn hand gesneden en Prinsen moest nog beginnen met het in elkaar zetten van het showstuk. Hun partners drentelden zenuwachtig door de werkruimte en hielden ondertussen scherp in de gaten wat de andere landen produceerden. ‘Portugal is een aanfluiting’, vond Grietje Schiere. ‘Zij staan gewoon een soort tosti’s te maken.’

 

Beste showstuk

Het Nederlands Boulangerie Team had de taken onderling goed verdeeld. Schiere maakte het kleinbrood, Hesseling het grootbrood en Prinsen ontfermde zich over het spectaculaire showstuk dat dit jaar in het teken van wielrennen moest staan. Een enorme berg van brood verrees met daarop de subtielste details zoals bewegwijzering en wielrennertjes, allemaal gemaakt van brood. Het Boulangerie Team won daarmee de prijs voor het beste showstuk.

Omdat het showstuk verplicht in het teken van de wielersport moest staan, besloot het team dit thema ook in de andere twaalf broodsoorten door te voeren. Ieder brood kreeg de naam van een succesvolle wielrenner en het land van herkomst van deze held was het uitgangspunt voor de recepturen. Zo werd het brood dat naar de Deense Michael Rasmussen vernoemd werd gebakken met pure basisgrondstoffen zoals tarwebloem, rogge en gecaramelliseerde mout. Het oer Hollandse Michael Boogerd-broodje werd vervaardigd met aardbeien en marsepein.

De teleurstelling was groot na afloop van de prijsuitreiking. ‘Vorig jaar waren we ook vierde, dus dat betekent dat we ons ten opzichte van de anderen niet verbeterd hebben’, aldus een gedesillusioneerde Hesseling

Reageer op dit artikel