artikel

Succesvol inspelen op Oranje

Nieuws

Succesvol inspelen op Oranje

Oranje vlaaien, grasveldjes, poulegebakjes, Oranjetompoezen, oranje kleinbrood, Bastenaartjes… En ga zo maar door. Wil Doomen verzamelde tips hoe u succesvol op het EK voetbal kunt inspelen. Het zijn snel te maken variaties op het bestaande assortiment. Het toernooi start op 7 juni in Basel waar Zwitserland en Tsjechië de spits afbijten.

‘Ik raad elke bakker aan in te spelen op dit voetbalevenement. Heel Nederland kleurt langzaam oranje, dus het leeft al enorm. Veel moeite hoeft het helemaal niet te kosten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt’, zo zegt vaktechneut Wil Doomen. Dat het lucratief kan zijn, bewijst Gommans met het poulegebak met een brutomarge van 80 procent. Doomen vervolgt: ‘Toeleveranciers hebben veel oranje attributen en halffabricaten. Of posters Oranjerecepten, Oranjeproducten, promotiepakketten en dergelijke.’ Op deze pagina’s een aantal Oranjetips, gemaakt door bestaande producten aan te passen.

Grasveldjes
Gangmakers (gebakken met oranje jam of sinaasappelconfituur) met witte chocolade bestrijken en er groengekleurde kokos op aanbrengen. In plastic zak kokos en kleurstof aanbrengen, en door elkaar wrijven. Hierdoor blijven uw handen kleurstofvrij. Natuurlijk kunt u ook kleurstof en kokos in een bekken met plastic handschoenen door elkaar werken.

Hup Holland Hup
Chocoladeflikken met marsepeinshirts Hup Holland Hup. Melk, pure, witte of oranjekleurige chocoladeflikken voorzien van marsepeinshirts. Marsepeinshirts kunnen natuurlijk ook vervangen worden door oranjekleurig musketzaad, of met wit, blauw en rood musketzaad om de Nederlandse nationale kleuren te verkrijgen.
Tip van Henk Willemse (Vipam).

Oranjevlaai en poulebord
Patisserie Hovius uit Zuidlaren maakte voor het vorige EK deze Oranjevlaai. Herman Ligthart hing daarnaast een poulebord op in zijn winkel waarop de klanten hun verwachte eindstand konden invullen. Na elke wedstrijd verlootte Ligthart een taart onder de goede inzenders.

Oranje kleinbrood bolletjes
Bolletjes van kleinbrooddeeg gevuld met oranje snippers en stukjes melkchocolade, voorzien van oranje gekleurd sesamzaad en zacht afgebakken. Hiervoor sesamzaad enkele uren in oranje gekleurd water laten staan. Vervolgens door zeef gekleurd water verwijderen en laten drogen. Eventueel ook voor grote broodbollen te gebruiken.
Tip van Peter Huijser uit Zwijndrecht.

Oranjestippen
Oranje sinaas-chocoladeplakken waar geroosterde sesamzaadjes zijn doorgespateld. In alu-bakjes de met sesamzaad gemengde oranje sinaaschocolade aanbrengen. Na stollen en lossen voorzien van een suikerdecoratie (voetballertje) met kornet chocolade.

Scheidsrechterbonbons
Waarom ook nu geen borstplaat? Oranjekleurige en met sinaasaroma op smaak gebrachte roomborstplaat direct na het gieten voorzien van suikervlaggetje. In dezelfde borstplaatmatten oranje sinaaschocolade aanbrengen. Natuurlijk kan alleen oranjegekleurde witte chocolade ook, en direct na het vullen (met borstplaattrechter) diverse ronde marsepeindecoratieschildjes aanbrengen. In de scheidsrechterbonbons (fluit bonbonvorm) uw favoriete vulling aanbrengen en afwerken met een suikerleeuwtje.

Bonbons aan een stokje
Hiervoor bonbonkogels vullen met een heerlijke vulling op basis van oranje likeur, stokje insteken, koelen en couvreren met oranje chocolade. Natuurlijk mag hier een passende decoratie niet ontbreken.
Tip van Henk Willemsen (Vipam).

Chocolade biertjes
Disposable bierglazen als chocoladevorm. Chocokado de Berenkuil uit Ouderkerk aan den IJssel gebruikt wegwerpbierglazen als vorm voor een leuk cadeau. Beschilder de bovenzijde met witte chocolade en mouleer het verder met gele chocolade. Een rond dekseltje van witte chocolade gemengd met crispies maakt het helemaal af. Ook bijzonder geschikt voor een ludiek vaderdagcadeau.

Poulegebak met marge van 80 procent
Dit poulegebak is een idee van Echte Bakker Gommans uit Sevenum. Het is een gebakje met mangobavarois met daarop een eetbaar printje met de potentiële wedstrijduitslagen. Klanten die met het schildje met daarop de juiste uitslag terugkomen naar de winkel, krijgen een leuke prijs.
Uit een plaat van 75 x 45 centimeter snijden de bakkers snel kleine gebakjes van 5 x 4,5 centimeter. ‘Rationeel te produceren. Tijdens het WK in 2006 behaalden we met de actie vier stuks voor € 3,95 een brutomarge van 80 procent’, aldus Joep Gommans.

Reageer op dit artikel