nieuws

Acht winnaars prijsvraag Blij met Stofvrij bekendgemaakt

Mensenwerk 743

Acht winnaars prijsvraag Blij met Stofvrij bekendgemaakt
Afbeelding: Blij met Stofvrij

Blij met Stofvrij heeft op dinsdag 4 oktober de acht winnaars van de door Blij met Stofvrij uitgeschreven prijsvraag ‘Wat weet jij van meelstof?’ bekendgemaakt. De winnaars en de overige deelnemers hebben persoonlijk bericht ontvangen.

De prijsvraag is onderdeel van de bredere campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’, waarmee de bakkerijsector werkgevers en werknemers bewust wil maken van de risico’s van het inademen van meelstof en grondstofallergie wil voorkomen.

Percentage

De prijsvraag luidde: ‘Bij het bereiden van deeg wordt de blootstelling aan stof flink verlaagd door een afsluitend deksel. Met hoeveel procent wordt de blootstelling verlaagd?’ Het juiste antwoord op de vraag is 30 procent. De acht winnaars zullen in februari inspiratie opdoen en nieuwe technieken leren tijdens de workshop voorjaars-/paasproducten, die wordt gegeven door Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en Meester Boulanger Wilfred Haafs.

Drie verplichte maatregelen

Een afsluitend deksel bij deegbereiding is één van de drie verplichte maatregelen om grondstofallergie te voorkomen. De andere twee door de bakkerijsector verplicht gestelde maatregelen zijn het vervangen van strooibloem door alternatieven of stuifarme bloem en het schoonmaken met een stofzuiger (geen perslucht). Deze maatregelen zijn vrij eenvoudig en met beperkte kosten in te voeren en onderzoek heeft de effectiviteit van deze maatregelen aangetoond. Informatie over grondstofallergie, de risico’s en de maatregelen is beschikbaar op de website Blijmetstofvrij.nl.

Campagne

Via de campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’ wil de bakkerijsector benadrukken dat de traditionele, wellicht stoerdere, manier van werken niet opweegt tegen de hierbij horende blootstellingniveaus aan meelstof en de gevolgen daarvan op de lange termijn. Met de maatregelen wordt een schone manier van werken de nieuwe standaard.

Reageer op dit artikel