nieuws

Nijkamp bakt wederom beste Gilde-oliebol van Nederland

Mensenwerk

Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen heeft het weer waargemaakt. Hij wint de oliebollencompetitie van het Gilde. Martin Nijkamp staat al zeven jaar in de top-2 van deze competitie. Toet, De Echte Bakker in Apeldoorn haalde de tweede plaats en Steenbergen met twee winkels in Meppel bereikte voor het eerst het podium met een mooie derde plek.

Nijkamp bakt wederom beste Gilde-oliebol van Nederland
Echte Bakkersgilde

De oliebollenkeuring was dit jaar voor het eerst iets anders van opzet. Alle Echte Bakkers van Nederland konden gedurende twee weken maximaal twee keer hun oliebollen insturen in de voorronde waarbij de inzenders die met een 8 of hoger (5 sterren) werden beoordeeld automatisch een plek in de finaleronde verdienden. De keuringen zijn uitgevoerd door Cees de Haan, kwaliteitsadviseur van meelleverancier Koopmans en Mark Plaating, Bakkerij Expert en Meester Boulanger van grondstofleverancier Zeelandia samen met de keurmeesters van het onafhankelijk Nederlands Bakkerij Centrum. Naast dat de normering is opgeschroefd ten opzichte van eerdere jaren werden de vijftien finale-inzendingen voor het eerst in een vergelijkende keuring beoordeeld.

Nooit vanzelfsprekend

Voor Martin en Ingrid Nijkamp is het nooit vanzelfsprekend deze prijs weer in de wacht te slepen. Met de vernieuwde opzet van de keuring was het dit jaar extra spannend en toen het verlossende telefoontje kwam was de blijdschap groot. Jan Toet is in eerste instantie een beetje teleurgesteld dat hij net naast het goud grijpt, maar vanochtend liet hij weten dat het hele bedrijf de tweede plaats gaat vieren en dat hij verliezen van Nijkamp helemaal geen schande vindt. Willem Steenbergen is de nieuwkomer in de top drie en hij laat weten heel erg blij te zijn met het behaalde resultaat.

Close finish

De keurmeesters Cees de Haan en Mark Plaating laten weten dat de inzendingen in de finale gekenmerkt werden door mooie uitgebalanceerde smaken. De charme van een oliebol ligt volgens hen opgesloten in een krokante korst en een zachte binnenkant. Dat hadden alle finalisten. De winnaar Nijkamp bakt een excellente oliebol met een perfecte vulling en vorm en bewijst daarmee zijn constante hoge kwaliteitsniveau. De strijd om de tweede en de derde plek was een close finish. Bij de oliebollen van Jan Toet sprong vooral de lekker krokante en dunne korst eruit. Steenbergen bakt oliebollen met een mooi gevormde structuur. Alle drie de winnaars kenmerken zich door een excellente smaak wat natuurlijk voor de consument het belangrijkste is.

Kwaliteit

De finalisten die net buiten de prijzen vielen, maar eveneens met 5 sterren bekroonde oliebollen in hun winkels verkopen zijn:

 • Grootkarzijn, De Echte Bakker in Zeewolde
 • Ten Veen, De Echte Bakker in Eerbeek
 • Gerard Besseling, De Echte Bakker in Bovenkarspel
 • René Vermeij, De Echte Bakker in Kampen
 • Koenen, De Echte Bakker in Westervoort
 • John Treur, De Echte Bakker in Oudewater
 • Gommans, De Echte Bakker in Sevenum
 • Martin Bom, De Echte Bakker in Beneden Leeuwen
 • De Koning, De Echte Bakker in Puttershoek
 • Marc Fleuren, De Echte Bakker in Roermond
 • Slagter, De Echte Bakker in Coevorden
 • Dees, De Echte Bakker in Zaamslag

Vandaag, vrijdag 18 december, worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars.

Reageer op dit artikel