blog

Durf soms ook leerling te zijn

Mensenwerk

Op deze plek hield ik vorige maand een pleidooi over het feit dat het belangrijk is af en toe de rol van leraar op te durven pakken. Maar ik heb ondervonden dat het tegengestelde óók waar is: durf een leerling te zijn, hoe oud je ook bent en hoeveel ervaring je ook hebt.

Durf soms ook leerling te zijn
Pim van der Breggen

Dat leerde ik al toen ik, zoals ik vorige keer vertelde, als 27-jarige junior nerveus langs bakkers ging om baktechnisch advies te geven. Als ze zagen dat mijn informatie hen kon helpen, hadden bakkers er vaak geen moeite mee de rol van leerling aan te nemen, hoewel ze vaak ouder waren dan ik en al jarenlang in de branche werkten. Dat was echt een eyeopener voor me en ik had daar veel bewondering voor.

Ook in mijn persoonlijke leven maak ik het nu mee. Zoals sommigen van jullie weten, is mijn vrouw Ina afgelopen jaar na een lang ziekbed overleden. Mijn vier zoons en ik bleven achter. Aanvankelijk dacht ik dat ik het allemaal wel even zou doen: het gezin draaiende houden, het verwerken van het verlies van mijn levensmaatje en het begeleiden van de jongens bij het gemis van hun moeder. Toch heb ik nu een paar gesprekken gehad met een psycholoog, omdat ik erachter kwam, dat ik het lastig vond het helemaal alleen te doen.

En dan ben ik nuchter genoeg om hulp te zoeken. Tijdens die gesprekken werden me vragen gesteld en kreeg ik inzichten die ik anders niet zou hebben gehad. Voor mijn gevoel zat ik weer even in de schoolbank.

Ik denk dat dit in heel veel situaties toepasbaar is: je kúnt niet altijd alles alleen en als je dat durft te erkennen, kun je grote stappen maken.

Natuurlijk moet je daarvoor openstaan en moet je je kwetsbaar durven opstellen, maar uiteindelijk helpt het je wel verder.

Een paar weken geleden was ik mee met één van onze inspiratiereizen en daar zie ik dit ook altijd gebeuren. Natuurlijk proberen we altijd te zorgen voor een inspirerend programma, maar het meest leren de bakkers toch van elkaar. Aanvankelijk wat aarzelend, maar later vaak enthousiast, vertellen en bevragen ze elkaar over hoe ze dingen aanpakken, waar ze tegenaan zijn gelopen en hoe ze dat hebben opgelost. Dat gaat van baktechnische zaken tot personeelsbeleid, administratieve hobbels en allerlei andere zaken waar ondernemers mee te maken krijgen. Prachtig om te zien, vind ik dat. Als je je open en nieuwsgierig opstelt, valt er altijd iets nieuws te leren.

Lees ook: Durf een leraar te zijn

Reageer op dit artikel