blog

Beginnersgeluk

Mensenwerk 558

Weet je nog? Dat je aan je eerste baan begon? Of voor het eerst als bakker aan het werk ging? Alles was nieuw, fris en spannend, en de toekomst lag open. Je liep over van de ideeën, inspiratie en energie.

Beginnersgeluk
Pim van der Breggen

Misschien is dat nog niet zo lang geleden, of misschien was het meer dan twintig jaar terug. Maar als je erover nadenkt, kun je het terughalen als de dag van gisteren. Dat gevoel levend houden, vind ik belangrijk. Als je al langer in je vak werkt, in welke rol dan ook, groeien je ervaring en je expertise. De kunst wordt dan juist om ook die ‘frisse’ blik en intrinsieke motivatie te houden.

Januari is bij uitstek de tijd om daar weer even bij stil te staan. De decemberdrukte is voorbij en juist in de luwte van de eerste maanden van het nieuwe jaar is er voor de bakker ruimte voor bezinning. Terugblikken en vooruitkijken. En jezelf vragen stellen. Waarom doe ik wat ik doe? Waar ligt de fun in mijn werk? Hoe houd ik dat geluksgevoel vast, dat ik als beginner had – of hoe krijg ik het weer terug? Het is mijn stokpaardje, maar ik kom er toch weer op terug: kijk over je eigen schutting heen. Kom uit de bakkerij, praat niet alleen met je klanten, maar ook met concurrenten en met collega-ondernemers uit andere branches. Doe ideeën en inspiratie op, maak plannen en voer die uit. Een nieuwe richting, een andere aanpak, een bijzondere samenwerking: het geeft allemaal dat ‘beginnersgeluk’, dat kriebeltje dat een ondernemer krijgt als hij iets doet waar zijn geloof en passie liggen.

Een mooi voorbeeld vind ik het Versplein in mijn woonplaats Berkel. Daar zitten een visboer, een groenteboer, een bakker, een poelier en een notenbar. Het zijn en blijven echt vijf losse winkels, maar naar buiten toe presenteren ze zich samen, met mooie acties waarbij ze elkaar aanvullen. Ze hebben hun krachten gebundeld, en het werkt. Er gebeurt daar altijd wat en de energie spat ervan af. Dat is supermooi om te zien.

Dus: gebruik januari om plannen te maken en je zult zien dat energie, inspiratie en ideeën gaan stromen. Want ook al is het niet altijd makkelijk, uiteindelijk hebben we een prachtig vak. Brood is een fantastisch product waarmee we mensen over de hele wereld gelukkig maken. Het is de dagelijkse voeding van de meeste consumenten, en daarmee spelen we een ontzettend belangrijke rol in de samenleving. En er is niets mooier dan die rol met passie te mogen blijven vervullen.

Reageer op dit artikel