blog

De klant als geldschieter

Mensenwerk

Crowdfunding. Ofwel: je klanten om geld vragen. Toen het een jaar of vijf geleden opkwam, had ik er mijn twijfels bij. Zou dat werken? Is het wel oké om je klanten bij je financiën te betrekken? En houd je dan wel je zelfstandigheid?

De klant als geldschieter

Inmiddels is wel gebleken dat het werkt. Het begon met startups van vaak spannende bedrijfjes in de IT of juist de creatieve sector. Maar inmiddels zie je het ook in traditionele bedrijfstakken. Banken geven niet meer zo gemakkelijk een lening. En als ze dat toch doen, zitten er vaak veel regels en voorwaarden aan vast. Ook de eerste bakkers verkenden daarom deze manier van financieren. Zo hoorde ik van een bakkerij met lunchroom, die een verbouwing en een nieuw interieur via deze weg financierde.

Ik kan me voorstellen dat je crowdfunding in zou kunnen zetten als je je productieproces wil vernieuwen en meteen (nóg) milieuvriendelijker wil maken. Dat zijn dingen die de consument aanspreken. En het heeft grote voordelen ten opzichte van een lening bij de bank. Als je je (potentiële) klanten om geld vraagt en hier positieve response op krijgt, kweek je meteen ambassadeurs: mensen die jouw onderneming of project een warm hart toedragen. Omdat ze zelf investeren, hebben ze er baat bij dat het goed gaat.

Er is veel meer betrokkenheid en dat brengt me bij het volgende punt. Behalve ambassadeurs, heb je nu ook een netwerk waaruit je kennis uit allerlei gebieden kunt ‘mijnen’. Crowdfunders zijn meer dan gewone klanten geneigd om te adviseren bij zaken waar jij misschien iets minder verstand van hebt. Vraag ze om ideeën voor het nieuwe interieur of hoe je nog groener kunt werken. Je moet je wel kwetsbaar op durven stellen en tegelijkertijd stevig in je schoenen staan. Want uiteindelijk ben jij degene die de koers bepaalt en de beslissingen neemt.

Crowdfunding is na vijf jaar gemeengoed geworden – en terecht. Want vaak geldt: 1 + 1 = 3. Behalve financiële middelen krijg je betrokken klanten als ambassadeurs en een kennisdatabank. Je zou er bijna een project voor bedénken. Al was het alleen al voor de klantenbinding.

Reageer op dit artikel