blog

Samen naar die stip aan de horizon

Mensenwerk

Samen naar die stip aan de horizon

Een vriend zei me eens: ‘We moeten minder achteruit kijken en méér vooruit. De achteruitkijkspiegel in je auto is niet voor niets zo klein.’

Een grappige vergelijking én een treffende. Want we moeten leren van onze fouten en van wat we goed hebben gedaan. Maar belangrijker is om met wat je geleerd hebt, naar de toekomst te kijken. Want dáár wil je naartoe. Vandaar dat de voorruit zo groot is: je wilt je blikveld zo breed mogelijk houden.

Daar komt wat mij betreft ook de bijrijder om de hoek kijken. Met een bijrijder zie je meer. Samen bepaal je ook je doel – of stel je dat bij als dat nodig is. In onze branche is dat vaak de partner van de bakker. Veel bakkers staan ‘met hun kop in de deegtrog en hun kont in de oven’.

De partner, in de meeste gevallen de bakkersvrouw, heeft vaak een brede blik en veel kennis van de markt, omdat ze veel contact heeft met klanten. Ze weet wat er speelt, gebruik dat! Je bent een team, je moet elkaar steunen en van elkaars expertise gebruikmaken. Een mooi voorbeeld vind ik het koppel Van Gils in Chaam. Zij kreeg als bakkersvrouw een glutenallergie. Dat kán betekenen dat je besluit te stoppen, om samen een ander leven op te bouwen. Maar ze kozen ervoor hun kennis te delen met klanten, en uiteindelijk werd het hun kracht: inmiddels runnen ze een succesvolle glutenvrije bakkerij.

Niet alle bakkers hebben een partner die in het bedrijf meewerkt. Maar ook dan geldt: samenwerken loont. Goede voorbeelden zijn Jeroen en Barry van der Steen, broers uit Made. De één is commercieel, de ander meer van de productie.

Of neem bakker Nollen uit Hengevelde, een echte Twentenaar, een praktijkman met handen als kolenschoppen. Hij nam een commerciële dame aan voor de marketing en verkoop. Samen gaan ze als een speer. En dat vind ik mooi. Twee identieke karakters gaan het niet redden. Weet wat je kan en zoek een partner die de kwaliteiten heeft die jij niet hebt. Dan navigeer je samen naar die stip aan de horizon.

Reageer op dit artikel