blog

De volharders!

Mensenwerk

De volharders!

Zes maanden lang geen eten kopen in de supermarkt. Daarover schrijft eetschrijver Gerrit Jan Groothedde in zijn boek ‘Weg van de supermarkt’. Een mislukte poging overigens. Want het valt nog niet mee al onze boodschappen buiten de grootgrutter te vinden. Denk maar eens aan koffiemelk, yoghurt en kookroom. We kunnen maar moeilijk zonder.

Nergens ter wereld wordt zoveel voeding in de supermarkt gekocht als in Nederland. Maar liefst 77 procent. Zelfs in de VS is dit lager. Daar verdwijnt 59 cent van iedere dollar in de kassa van de super. In de VS is meer diversiteit: meer kleine kruideniers, Aziatische winkels, latino’s, biologische ketens, marktterreinen, boerenmarkten, speciaalzaken, et cetera.

Nederlanders hebben het qua keuze aanzienlijk minder riant. Hoe komt het dat Nederland zo versuperd is? Allereerst zijn we steeds meer gaan tweeverdienen. Al die werkenden willen buiten kantoortijd zo efficiënt mogelijk hun boodschappen doen. Daarnaast zijn er aanzienlijk aangescherpte regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze hebben het kleinschalig produceren en verkopen van voedsel fors moeilijker gemaakt, aldus Groothedde.

Maar er zijn meer oorzaken. Zo is ook het ondernemersklimaat in de VS veel vriendelijker. Ondernemers zijn er veel minder snel hoofdelijk aansprakelijk als ze failliet gaan. En worden veel minder gebrandmerkt. In de VS zien we dan ook veel succesvolle start-ups in de foodsector. Gelukkig kan ik in Nederland volop genieten van lekkere groente en fruit van het groeiend aantal boerderijwinkels. En van het bijzondere aanbod van onze speciaalzaken. De bakker, slager, visboer, groenteman. Ondernemers die ons onvriendelijke klimaat wél weten te doorstaan. Dat zijn mijn foodhelden. Hardwerkende eigenwijze onverschrokken knokkers. Die alle tegenwind, wetgeving en regelzucht overwinnen. De kanjers. De doordouwers. De volharders!

Reageer op dit artikel