blog

Pseudowetenschap en nattevingerwerk

Mensenwerk

Pseudowetenschap en nattevingerwerk

Stel je bent wetenschapper of journalist en je wilt meer naamsbekendheid. Wat dan? Dan schrijf je een bestseller en ben je een autoriteit. Je marktwaarde stijgt.

Maar hoe doe je dat? Heel simpel. Schrijf iets dat haaks staat op alle bestaande theorieën. Bijvoorbeeld dat brood ongezond is. Dát is pas nieuws. Lekker radicaal tegendraads een ander geluid de wereld in sturen. En er is altijd wel een test te verzinnen die de nieuwe angstboodschap kan bevestigen.

Als de schrijvers van Broodbuik en De Voedselzandloper hadden geroepen dat brood gezond was, hadden ze nog geen vijf boeken verkocht. De volgende bestseller komt er al weer aan: Melk, de witte sloper. Een andermaal wordt een gezond en vertrouwd voedingsproduct op de slachtbank gelegd, omdat de zoveelste goeroe zo nodig moet scoren. Nu maar wachten op het boek dat meldt dat vers fruit ongezond is. Tja, als je er veel te veel van eet, klopt dat ook nog.

‘Als je geen insider bent, kun je alles wat er over voedsel in de media staat maar beter negeren’, aldus Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in de National Geographic. ‘Want de media willen leuke berichten die de mensen graag lezen en wetenschappers moeten zich in de kijker spelen om fondsen te werven. Maar dat is best lastig, want echt nieuws over voeding en gezondheid is er maar zelden. De huidige voedingsadviezen zijn sinds eind jaren zestig niet ingrijpend veranderd’, aldus Katan.

Vanochtend weer heerlijk ontbeten met brood, boter, hagelslag, kaas, melk en een kop koffie. Mijn vitale start van de dag. Ik voel me er supergoed bij. Alle nieuwe feiten over voedsel en gezondheid leg ik naast me neer, want die vind ik alleen maar verwarrend. Vooral als ze gebaseerd zijn op nepwetenschap. Pseudowetenschappelijk nattevingerwerk.

Reageer op dit artikel