blog

Een kwestie van gunnen

Mensenwerk

Een kwestie van gunnen

‘Goedemorgen, ik kom zo bij jullie hoor!’ Ik glimlach. Alhoewel hij regelmatig komt, zijn bezoekjes qua babbeltje in grote lijnen een herhaling zijn van de keer ervoor en het keer op keer ongeveer een uur van onze tijd in beslag neemt geniet ik zichtbaar zodra hij de drempel van onze winkel overstapt. Het is namelijk een eer als hij komt: André Wijnhorst van de Nationale Bakkerij Academie.

Ook vandaag heeft hij mensen in zijn kielzog. Ze zijn op inspiratietour, een tour die bakkers en winkeldames meevoert langs collega-bakkers. Stuk voor stuk locaties waar het absoluut de moeite waard is om een kijkje te nemen. Voor ons een grote eer dus, dat ook wij op dit lijstje mogen staan.

Na het voorstelrondje steek ik van wal. Ik vertel in geuren en kleuren over ons bedrijf en wil net over onze trots – de Zaanse Duivekater – beginnen als ik merk dat de sfeer verandert. ‘Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet zeggen want misschien vind je het wel niet zo leuk. Wij zijn de eigenaren van Het Zaanse Bakkertje.’

Het Zaanse Bakkertje, ik weet waar het zit, op zo’n tien minuutjes rijden bij ons vandaan. Maar de mensen achter deze winkel kende ik niet. Je zou het concurrenten kunnen noemen, maar ik heb een hekel aan dat woord dus doe het lekker niet.
‘Nou’, zeg ik vriendelijk, ‘zal ik de uitleg over de Duivekater dan maar achterwege laten?!’

Het is 23 juli 2014, de dag van nationale rouw, de dag dat Lex en ik een afspraak met André hebben voor onze eigen inspiratietour. Een dubbel gevoel omdat het een beetje ongepast voelt om vandaag plezier te maken, terwijl er zoveel mensen verscheurd zijn door verdriet.

We mogen een kijkje in de winkels en achter de schermen nemen bij de meest prachtige bedrijven en praten de hele dag met mensen met dezelfde passie als wij. In de auto is de verschrikkelijke gebeurtenis omtrent de vliegramp meerdere keren het gespreksonderwerp en ondanks de fijne afleiding staan we er regelmatig bij stil. Hoe is het mogelijk dat zulke dingen gebeuren? Dat er personen bestaan die zo harteloos zijn dat ze zomaar over het leven en het geluk van hun medemensen beslissen. Onschuldige mensen, die niks te maken hadden met deze idiote machtsstrijd, maar daar helaas wel de hoogste prijs voor moesten betalen.

Het Zaanse Bakkertje is ook een van de adresjes tijdens onze tour. We worden ontzettend hartelijk ontvangen en het voelt alsof we elkaar al jaren kennen. Het voelt fijn. Niks geen concurrentiestrijd maar elkaar de wereld gunnen.
Kon het overal maar zo zijn.

 

Denise Brakenhoff, bakkersvrouw uit Assendelft

Reageer op dit artikel