blog

Bindende factor

Mensenwerk

Bindende factor

Het graan is van het land, molens draaien op volle toeren, meel en bloem worden aan proeven onderworpen om de bakaard vast te stellen. De voorspellingen over de prijzen en de kwaliteit van het graan zijn gunstig: de oogst is goed en de kwaliteit van de harde tarwe lijkt dat ook te zijn.

Door de grote hectareopbrengst zouden ook de prijzen van de meest gangbare soorten gunstig uit moeten pakken. Spelt zal nog wel even een uitzondering blijven, omdat de populariteit van brood en banket gebakken van deze oertarwe onverminderd hoog is.

Het eerste zakje spelt is eind augustus vanuit Duitsland naar Nederland gebracht om bij het Bakery Institute te worden geveild. Dat symbolische eerste baaltje meel van het seizoen bracht via een veiling 730 euro op. Zo duur is spelt gelukkig nog niet, dan zou het het nieuwe goud zijn. Maar de toon voor een jaarlijks terugkerend Oogstfeest is met deze gimmick gezet en de bakkerij is positief onder de aandacht van het publiek gebracht. Positieve publieke aandacht was er ook voor Zeelandia in Zierikzee, waar de Hollandse Panda is gelanceerd door BN’er en WNF-ambassadeur Harm Edens.

Het oogstseizoen mag u inspireren om van de mooiste granen de lekkerste broden te maken. En misschien ook wel de zuiverste. Back to basic is een trend. Alles draait om oorsprong, herkomst, authenticiteit. Deze Bakkerswereld staat er bol van. Of die trend mede is ingegeven door de strengere etiketteringsregels die eind dit jaar van kracht worden is de vraag, maar dat er bij consumenten en bakkers een hang is naar een zo eerlijk mogelijk product met een zo laag mogelijke ingrediëntendeclaratie, is een feit.

Bloem, water, gist en een beetje zout – dat is feitelijk al wat nodig is om consumenten lyrisch te laten zijn over dit basisvoedsel. Zeker als het voor het oog van de klant wordt bereid, of door de klant misschien wel. ‘Er is niets mooiers dan het bakken van brood’, predikt de Voorthuizer bakker Simon Klok niet voor niets al 40 jaar. Hij vertelt erover in dit nummer.

Brood en de bakkers van dat brood spelen overigens een grote rol van betekenis in de samenleving. Is het u al eens opgevallen? Zodra er iets te doen is op het gebied van brood – in Zierikzee, in Zaandam, op de Parade in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam of zodra de plaatselijke bakker een demonstratie geeft – smullen media en publiek ervan. Van het smakelijke brood dat u bakt, maar ook van sociale factor die u bent. U bent namelijk een schepper. Die creërende functie ligt voor iedereen binnen handbereik. Dat spreekt tot de verbeelding, u bent een verbindende factor met basisvoedsel als grondstof.

Reageer op dit artikel